Ministar Dabro otvorio 10. Sajam zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda

Ministar Dabro otvorio 10. Sajam zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda

Ministar poljoprivrede i šumarstva Josip Dabro otvorio je danas 10. Sajam zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda. Sajam se održava u povodu obilježavanja Svjetskog dana hrane u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva a traje od 18. do 20. listopada na Europskom trgu u Zagrebu. 
Zimnica u RH predstavlja dugu tradiciju, koja se obiteljima prenosi s generacije na generaciju, a Sajam je prilika za promidžbu hrvatskih autohtonih proizvoda izlagača iz svih županija, a ove godine sudjeluje 18 županija s 50 izlagača. Kada su u pitanju proizvodi zimnice, naši potrošači su posebno vezani za stare recepture i lokalno podrijetlo namirnica, a upravo je to ono što izlagači na ovom Sajmu imaju u svojoj ponudi. Sajam se kroz godine prometnuo u važno mjesto okupljanja OPG-ova s mogućnostima kušanja i kupnje proizvoda te je našao svoje mjesto kod vjernih posjetitelja.

Kako bismo još više istaknuli i pozicionirali naše kvalitetne proizvode, Ministarstvo je uspostavilo dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“, kako bi se dodatno označili hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi s posebnim karakteristikama odnosno proizvodi više kvalitete. Trenutno imamo 8 priznatih oznaka "Dokazana kvaliteta", a odnose se na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, svježeg svinjskog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, junećeg mesa i meda.

Ministar Dabro je ovom prilikom naglasio da Ministarstvo usmjerava napore prema jačanju domaće proizvodnje, stvaranju prilika za mlade poljoprivrednike te osiguravanju održive budućnosti hrvatskog sela i poljoprivrednih proizvođača. 
Potražnja za hrvatskim zaštićenim proizvodima sve više raste, a ključnu ulogu u prepoznavanju vrijednosti takvih proizvoda ima promidžba i zaštita tradicionalnih proizvoda europskom oznakom.
„Mogu s ponosom reći da danas imamo 51 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet što nas svrstava na visoko 7. mjesto na razini Europske unije.“ rekao je ministar Dabro.

Potrošači postaju sve zahtjevniji i imaju viša očekivanja od hrane u smislu kvalitete i porijekla namirnica koje svakodnevno kupuju, a što predstavlja izazov i za same proizvođače. Također je sve veća konkurencija na tržištu pa je tim važnije razvijati domaću proizvodnju na temeljima znanosti i izvrsnosti.
Prepoznatljivost proizvoda je povezana i s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvodi, a što doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja. Takvi proizvodi doprinose povezivanju te jačanju turizma i gastronomske ponude bazirane na lokalnim i održivim proizvodima.

Ministar Dabro se zahvalio svim izlagačima na ukazanom povjerenju i zaželio im puno uspjeha tijekom trajanja Sajma, ova tri dana, a posjetitelje Sajma pozvao da obiđu izlagače i uvjere se sami u iznimnu kvalitetu proizvoda cijele Hrvatske, okupljenih na jednom mjestu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.