U nedjelju, 7. srpnja, ispred vile Bedeković u Varaždinu svečano je otvoren Međunarodni folklorni festival COFA

U nedjelju, 7. srpnja, ispred vile Bedeković u Varaždinu svečano je otvoren 3. Međunarodni folklorni festival COFA.

Petra Golubar, idejna začetnica i direktorica festivala, pozdravila je goste i publiku te im poželjela dobrodošlicu.

Sve prisutne pozdravio je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i saborski zastupnik Miroslav Marković, istaknuvši da je ovo tek treće izdanje festivala, ali da vjeruje da će ih biti još mnogo. Naglasio je podršku Grada Varaždina ovakvim manifestacijama, ističući njihovu važnost u predstavljanju folklorne tradicije iz raznih dijelova svijeta te je pozvao publiku da uživa u bogatom programu.

Riječima dobrodošlice pridružio se župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je i službeno otvorio festival.

Manifestacija je započela nastupom Varaždinskog folklornog ansambla, a uslijedili su nastupi gostujućih folklornih grupa iz Perua, Bugarske, Njemačke, Švicarske i Indije.

Međunarodni folklorni festival COFA održava se do 12. srpnja diljem Varaždinske i susjednih županija.

Festival promiče raznolikost, potiče kulturni razgovor i uključenost te doprinosi očuvanju folklorne tradicije. Generalni pokrovitelj festivala COFA je Varaždinska županija, a pokrovitelji su Grad Varaždin i UNESCO.

 
          

Plesačice Teute i Čakovečke mažoretkinje pripremile nezaboravnu plesnu večer

Studio suvremenog plesa Teuta i Čakovečke mažoretkinje još jednom su oduševile mnogobrojnu čakovečku publiku. Jedinstvene i uvijek originalne i nagrađivane koreografije Nikoline Mekovec i plesačica Teute ponovo su se sjajno uklopile u Perivoj Zrinski podno zidina Starog grada.

U  programu su sudjelovale i svakim nastupom izmamile pljesak  i Čakovečke mažoretkinje čije su koreografije osmislile voditeljice timova Smiljana Nedeljko, Iva Merdanović, Leona Posavec i Tihana Novak. Bila je to večer u kojoj su uživale sve generacije. Ambijent podno zidina Starog grada dodatno je naglasio svu čaroliju i sklad plesnih pokreta u maštovitim koreografijama mladih, kako plesačica Teute tako i Čakovečkih mažoretkinja. Ovaj se program tradicionalno organizira uz Dan Grada Čakovca, a ove je godine zbog kišnog vremena u Danima Grada bio prolongiran za početak lipnja.

 

 

Premijera koncerta „Ladarice i Orkestar“ povodom Svjetskog dana glazbe u Muzeju grada Zagreba

U povodu Svjetskog dana glazbe Ansambl LADO svoju publiku ponovno upoznaje s bogatim repertoarom legendarnih Ladarica. Premijerni, vokalno-instrumentalni koncert „Ladarice i Orkestar“, održat će se pod otvorenom nebom u dvorištu Muzeja grada Zagreba, 21. lipnja, s početkom u 21 sat.

 Koncert „Ladarice i Orkestar“ nastao je u čast 75. obljetnice umjetničkog djelovanja Ansambla LADO, jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla, a posvećen je slavnom vokalnom sastavu Ladarice, osnovanom 1965. godine na inicijativu Bože Potočnika, koji je tada neformalno okupio devet ponajboljih ženskih glasova Ansambla LADO.

Zvonke glasove Ladarica i Božu Potočnika povezivali su entuzijazam i ljubav prema prikupljanju, obrađivanju i snimanju tradicijske glazbe i vokalni nastupi. Tako su Ladarice, pod vodstvom Bože Potočnika snimile brojne narodne pjesme, a svojim su vokalnim umijećem, uz vrhunske glazbene obrade stvorile poseban stil izvođenja, koji je postao trajni brend hrvatske narodne glazbe. Ladarice su 2008. godine, na poticaj tadašnjeg umjetničkog voditelja Ansambla LADO, Ivana Ivančana mlađeg, pripojene Ansamblu. Od tada sve umjetnice Lada baštine, čuvaju, izvode i pronose slavno ime svojih legendarnih prethodnica. Glazbena ostavština Ladarica je velika, a za ovaj koncert odabrane su neke od najljepših obrada narodnih pjesama poput „Zorja je, zorja“, „Čula jesam da se dragi ženi“, „Oj, djevojko moja“, „Malo Međimurje“, kao i najbolja ostvarenja festivalskih skladbi poput „Vezovi i jorgovani“. Koncert završava skladbom „Poleg vode Drave“, popularnom pjesmom u izvedbi Ladarica, uvodnom špicom legendarne dramske serije „Gruntovčani“.

Neki su od današnjih umjetnika iz Orkestra Ansambla LADO imali priliku dijeliti scenu s originalnim Ladaricama, a na ovom koncertu dijelit će scenu s njihovim nasljednicama, aktualnim umjetnicama Ansambla LADO. Ulaznice za koncert „Ladarice i Orkestar“ po cijeni od 15 eura u prodaji su putem sustava Entrio.hr. Nakon premijere u Muzeju grada Zagreba, „Ladarice i Orkestar“ nastupaju 10. srpnja na Korčuli i 21. srpnja u Splitu.

13. Likovna kolonija Sveti Martin uz slobodnu temu i druženje

Slikari iz Zagreba, Velike Gorice, Novske, susjednog Međimurja i Zagorja, iz Zeline, grada i okolice Varaždina te iz Maribora u susjednoj Sloveniji u subotnje su se kišom okupano jutro okupili u Šćepanju kako bi sudjelovali u 13. Likovnoj koloniji Sveti Martin Breznički Hum. U ugodnom ambijentu subotnjega vjetrovitog ali i sunčanog prijepodneva nastali su deseci slika – uglavnom akvarela, pastela i ulja na platnu, koje će završiti u fundusu općine domaćina, te na koncu godine biti ponuđene na prodaju putem aukcije slika.

Ovogodišnju slobodnu temu umjetnici su iskoristili na različite načine, od kojih ćemo ovom prilikom izdvojiti nekoliko portreta općinskog načelnika kao i odlična ostvarenja samoukih slikarica na temu lova i lokalnog lovačkog društva 'Jelen', ali i limene glazbe Sveti Martin kojoj je posvećena briljantno urađena slika s trubom kao motivom logotipa ove udruge.

Više likovnih ostvarenja kao i atmosferu s Likovne kolonije Sveti Martin u Šćepanju prikazuje galerijia slika, a svakako raduje činjenica da su ove godine koloniju pohodila djeca osnovnoškolskog uzrasta, među kojima i najmlađa slikarica – osmogodišnja Eva iz Šćepanja. Logistiku su i ove godine skladno odradili vatrogasci DVD-a Šćepanje, a načelnik Zoran Hegedić na kraju je svim sudionicima uručio zahvalnice i preporučio ovu tradicionalnu likovnu koloniju i dogodine.

FOTOGALERIJA s Likovne kolonije Sveti Martin:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.