Zrinka Posavec nova je umjetnička direktorica Ansambla LADO

Zrinka Posavec nova je umjetnička direktorica Ansambla LADO i ujedno prva žena na funkciji umjetničke direktorice od samog osnutka institucije. I imenovana je odlukom Upravnog vijeća Ansambla LADO na mandat od četiri godine. Hrvatska umjetnica, dirigentica i vokalni pedagog na toj je funkciji naslijedila dosadašnjeg umjetničkog voditelja, Krunoslava Šokca.

Novoizabrana umjetnička direktorica svoje je imenovanje i program, na kojem je temeljila kandidaturu, ali i uzbuđenje oko dolaska u Ansambl LADO, komentirala izjavom: „Nakon dugog niza godina i istraživanja, interpretacije i obrađivanja tradicijske glazbe, ali i praćenja i djelovanja u području folklorne umjetnosti, osobita je čast doći na mjesto umjetničke direktorice jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla. Kao prva žena u povijesti Lada na ovoj poziciji, odgovornost, uzbuđenje i entuzijazam su još veći. Stoga sam s vrlo velikom pozornošću i obzirom pristupila pripremi svih umjetničkih programa, ali i samom umjetničkom kolektivu koji je ključan u stvaranju folklorne čarolije na sceni i prenošenju baštinskih priča koje publika s ljubavlju prati punih 75 godina, a moja zadaća je da tako ostane i dalje“.

 Program Zrinke Posavec utemeljen je na antologijskom plesnom i glazbenom repertoaru, koji najbolje reprezentira stil i izraz zagrebačke škole folklora. Zrinka Posavec svoj umjetnički program povezuje sa psihologijom suvremene publike, koja obvezuje LADO na produkcijsko oblikovanje izvedbi u smislu kvalitetnije interpretacije i s njom povezanih umjetničkih elemenata, koji stvaraju emotivnu poveznicu između izvođača i publike. Nova umjetnička direktorica, kako naglašava, bit će posebno usmjerena na jačanje potencijala svakog Ladovog umjetnika, suradnje i stvaranja okruženja za kvalitetan, siguran i uspješan radni proces, sve s namjerom da publika i izvođači s nastupa nose najljepše slike, zvukove i uspomene iz „baštinske škrinje naših predaka“.

 Zrinka Posavec umjetničko vođenje Ansambla LADO preuzela je 22. travnja ove godine i to u godini u kojoj LADO obilježava 75. obljetnicu umjetničkog djelovanja.

Školski sat s Ladom krajem svibnja u velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski

„Školski sat s Ladom – jutarnje izvedbe za djecu“ popularni je projekt Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, koji se izvodi od početka 2023. godine. Radi se o projektu u sklopu kojeg se prezentira vrhunska tradicijska umjetnost, kroz pjesmu i ples umjetnika Ansambla LADO, u trajanju od jednog školskog sata, odnosno 45 minuta. Projekt se izvodi u kontinuitetu u velikoj plesnoj dvorani Ansambla LADO, a na temelju velikog interesa doživio je i svoje posebno izdanje s Orkestrom Ansambla LADO pod nazivom „Glazbena baština“. Radi se o programu u kojem Orkestar Lada prezentira tradicijska glazbala i njihove dosege uz popratnu izvedbu nekih od najpopularnijih glazbenih brojeva.

Sve navedeno dovoljni su razlozi da se „Školski sat s Ladom“ premjesti na veliku scenu, točnije KD Vatroslav Lisinski i to u nedjelju, 26. svibnja 2024. s početkom u 17 sati. Od 17 do 18 sati tako će u predvorju Velike dvorane biti održana prezentacija tradicijskih glazbala i narodnih nošnji, dok će u 18:15 sati krenuti izvedba „Školskog sata s Ladom“ u Velikoj dvorani. „Školski sat s Ladom“ u Lisinskom održava se u sklopu manifestacije glazbeni piknik, a namijenjen je predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu. Ulaznice su dostupne putem sustava Ulaznice.hr. Posebnost ovog projekta je što jedini profesionalni nacionalni ansambl najmlađoj publici prezentira sve bogatstvo hrvatske tradicijske umjetnosti, ukazujući na posebnost i njenih regija, ali i umjetničku jedinstvenost Ansambla kojeg čine izvanredni plesači pjevači i glazbenici – multiinstrumentalisti.

Pozivamo vas da se pridružite ovom jedinstvenom umjetničkom doživljaju koji se po prvi puta održava na velikoj sceni.

Kristina Opačić Vrućina nova je prvakinja Ansambla LADO

Kristina Opačić Vrućina postala je nova prvakinja Ansambla LADO. Ova dugogodišnja solistica u Ladu je ostvarila impresivnu umjetničku karijeru, a proglašenje prvakinjom jedinog nacionalnog profesionalnog ansambla komentirala je riječima: "Rekla bih da sam počašćena, sretna i još više motivirana da svoj posao obavljam najbolje što mogu". Kristina Opačić Vrućina prvakinjom Ansambla LADO postala je početkom ožujka ove godine. Njezino umjetničko napredovanje dogodilo se u godini u kojoj LADO obilježava 75 godina umjetničkog djelovanja.
 
O napredovanju je odlučilo Umjetničko vijeće, a Kristina Opačić Vrućina proglašena je prvakinjom Ansambla LADO, budući da se radi o vrsnoj i istaknutoj solistici koja posjeduje najviše razine tehničke i stilske interpretacije jednako stilskih, kao i vokalnih elemenata, uočenih kroz njezine brojne scenske, plesne, vokalne i vokalno-instrumentalne nastupe. - Svojim je predanim radom, plesnim i vokalnim kvalitetama te vrhunskim, dojmljivim interpretacijama, profesionalnim pristupom i svakom joj povjerenom zadatku, kako ističe Krunoslav Šokac, umjetnički voditelj Ansambla LADO, - Kristina je umjetnica koju krasi iznimna sceničnost i karizma - rekao je, Šokac, naglasivši i da - Kristina Opačić Vrućina izvrsno funkcionira kao dio plesnog ansambla, ali i kao umjetnica koja zadane zahtjevne solističke plesne i vokalne uloge odrađuje besprijekorno. Posebno se istaknula interpretirajući stilski zahtjevne i u karakteru različite plesove poput „Valpovačkog kola“, „“Krčkog tanca“, „Međimurske pisane nedelje“ i kao mladenka u nagrađivanoj koreografiji „Podravski svati“.

Uz Kristinu Opačić Vrućinu, umjetnička napredovanja nisu zaobišla ni Orkestar Ansambla LADO. Glazbenici voditelji dionica, Mario Hajsok i Mladen Trčak, napredovali su u kategoriju glazbenika solista.

LADO daruje prvi ovogodišnji plesni koncert za akciju “Korak u život”

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO priprema veličanstveni plesni spektakl pod nazivom „Ladov korak za Korak u život“. Plesni koncert održat će se 8. ožujka 2024. godine u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga u Zagrebu, s početkom u 19:30 sati. Koncert ima i humanitarnu svrhu, jer će sav prihod od prodanih ulaznica biti uplaćen na račun akcije “Korak u život”, za stipendiranje mladih studenata bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Rotary klub Zagreb Kaptol pokrenuo je jednu od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj - "Korak u život" 2008. godine pružajući mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi priliku za nastavak fakultetskog obrazovanja. Stipendije se dodjeljuju na razdoblje od pet akademskih godina, a vrijednost petogodišnje stipendije iznosi 24 tisuće eura. U humanitarnu akciju Korak u život i ove akademske godine su se uključili brojni sponzori, a akciju tradicionalno podržava i Zaklada hrvatske nogometne reprezentacije Vatreno srce.

„Zahvaljujemo se Ansamblu LADO što je prepoznao važnost ove akcije, te je poklonio ovaj glazbeni spektakl akciji Korak u život. Ovaj koncert neće biti samo glazbeni događaj, već simbol solidarnosti i zajedništva, u kojoj imamo priliku učinili još jedan veliki korak prema boljoj budućnosti naših stipendista“ izjavio je Igor Tambić, predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol.

LADO, nacionalni profesionalni folklorni ansambl, svojim doprinosom njeguje i širi bogatstvo hrvatske kulturne baštine već 75 godina. Kroz angažman istaknutih stručnjaka i umjetnika, LADO je izgradio impozantan repertoar s više od stotinu koreografija i brojnih glazbenih izvedbi, uvijek čuvajući autentičnost i izvornost hrvatske narodne umjetnosti. Njihova posvećenost čuvanju kulturne baštine i predstavljanje Hrvatske širom svijeta čini ih nezaobilaznim čuvarom identiteta naše zemlje.

"U godini u kojoj LADO slavi 75. obljetnicu umjetničkog djelovanja, iznimna mi je čast što plesnim koncertom podržavamo humanitarnu akciju „Korak u život“, koja dodjeljuje stipendije studentima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Drago mi je da će upravo korak umjetnika Ansambla LADO simbolizirati korak u život budućim studentima, kojima je ova stipendija prijeko potrebna, ali i da ćemo ovom akcijom pridonijeti podizanju opće svijesti o tome koliko su humanitarni projekti ključni u društveno odgovornom poslovanju organizacija", poručila je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO.

Svake godine, više od 200 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi završi srednju školu, ali nažalost nema financijske mogućnosti za nastavak fakultetskog obrazovanja. Koncert„Ladov korak za Korak u život“ prilika je da zajedno podržimo akademski put ovih mladih ljudi. Ulaznice su u prodaji u sustavu Entrio po cijeni od 15 eura.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.