LADO u Meksiku održao dva koncerta na festivalu Cultura UNAM

Ansambl LADO svoje gostovanje u Meksiku započeo je izvedbama plesnog i vokalno-instrumentalnog koncerta na festivalu Cultura UNAM. Festival se održava u glavnom gradu Meksika, Ciudad de México, a jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl predstavio se najpoznatijim plesnim i glazbenim djelima, čime je predstavio bogatu hrvatsku glazbenu i plesnu tradiciju.

Plesni koncert na festivalu Cultura UNAM održan je 10. listopada, a ispunjena dvorana Sala Miguel Covarrubias uživala je u „Ladarkama“, „Valpovačkom kolu“,, Ličkim plesovima“ i drugim antologijskim točkama. Koncert je posjetio Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u, u ime ministrice kulture i medija Republike Hrvatske, dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, i Laura Martin del Campo Steta, počasna konzulica Republike Hrvatske u Meksiku. Drugi, vokalno-instrumentalni koncert na festivalu Cultura UNAM održan je 11. listopada, a uključivao je najpoznatija glazbena djela iz bogatog Ladovog repertoara. Juan Ayala, direktor festivala Cultura UNAM, izrazio je oduševljenje da je na ovogodišnjem izdanju upravo LADO jedan od istaknutih izvođača. Osvrnuo se na bogatu i raznoliku hrvatsku kulturnu baštinu, za koju smatra da ima sličnosti s kulturnom baštinom Meksika. Zrinka Posavec, umjetnička direktorica Ansambla LADO, izrazila je zadovoljstvo privilegijom da LADO po prvi puta od svog osnutka pleše i pjeva u Meksiku i tako predstavlja hrvatsku kulturnu baštinu. Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO naglasila je kako LADO u Meksiku izvodi dva različita programa, zadovoljna time da upravo u Meksiku Ansambl proslavlja svoju 75. obljetnicu.

Gostovanje u Meksiku nastavlja se 14. listopada plesnim koncertom na 52. Cervantino festivalu. Radi se o jednom od najvećih svjetskih festivala na kojem sudjeluje nekoliko tisuća izvođača iz cijelog svijeta, a održava se u meksičkom gradu Guanajuato. Gostovanje Ansambla LADO u Meksiku realizirano je uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i sponzora, Hrvatske gospodarske komore i kompanije Končar d.d.

 

 
 

Ansambl LADO prvi put u 75 godina otkako postoji ide u Meksiko

Ansambl LADO po prvi put u 75 godina otkako postoji ide u Meksiko. 

Međunarodno gostovanje obilježit će plesnim i vokalno-instrumentalnim koncertima i različitim radionicama. LADO će nastupiti 10. listopada u Ciudad de Mexicu na festivalu Cultura UNAM, i dan kasnije vokalno-instrumentalnim koncertom.  
Centralni događaj bit će plesni koncert na jednom od najvećih međunarodnih svjetskih festivala, nacionalnom 52. Cervantino festivalu u gradu Guanajuato. Jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl susret će se i s meksičkim nacionalnim ansamblom Ballet Folklorico de Mexico, u svrhu jačanja kulturne suradnje Republike Hrvatske i Meksika.  

Ansambl LADO putuje u Meksiko. Jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl, umjetnička institucija koja je u 75 godina od osnutka proputovala gotovo cijeli svijet, u Meksiku će se predstaviti koncertima i radionicama. Ovo je prvo gostovanje Ansambla LADO u toj zemlji, čime se jača kulturna suradnja Republike Hrvatske i Meksika.Međunarodno gostovanje u Meksiku, Ansambl LADO obilježit će održavanjem dva plesna i jednim vokalno-instrumentalnim koncertom, ali i održavanjem triju vrsta radionica. Prvi koncert održat će se 10. listopada 2024. na festivalu Cultura UNAM u Ciudad de Méxicu, a dan kasnije, 11. listopada, održat će se vokalno-instrumentalni koncert. Plesni i vokalno-instrumentalni koncert uključuju reprezentativna i antologijska djela iz bogatog Ladovog repertoara. LADO će prisustvovati i otvorenju izložbe „Hrvatska emigracija u Meksiku: putovanje za osnivanjem novog doma“, koja prezentira osobitosti i ljepote Republike Hrvatske među imigracijom u Meksiku, koju organizira Laura Martin del Campo Steta, počasna konzulica Republike Hrvatske u Meksiku, kojoj LADO zahvaljuje na pomoći pri organizaciji ovog međunarodnog gostovanja. Centralni događaj gostovanja, Ladov je nastup na 52. Cervantino festivalu u gradu Guanajuato.

Radi se o jednom od najvećih međunarodnih svjetskih festivala na kojem sudjeluje nekoliko tisuća izvođača iz cijelog svijeta; od klasične glazbe i jazza, sve do suvremenog plesa, kazališta i cirkusa. LADO će na Cervantino festivalu održati svoj reprezentativni plesni koncert. Koncertima će prisustvovati hrvatski veleposlanik u SAD-u, koji pokriva i područje Meksika, Pjer Šimonović. U svrhu jačanja kulturne suradnje, LADO će radionicama i prezentacijama jačati spone s meksičkom publikom. Tako će 16. listopada 2024. biti održana prezentacija tradicijskih glazbala na Music Faculty of National University (UNAM), radionice tradicijskog pjevanja na National Conservatory of Music te plesne radionice na National Folk Dance School. Dan kasnije, 17. listopada, Ansambl LADO susret će se s meksičkim nacionalnim ansamblom Ballet Folklórico de México; značajan susret bogatih folklornih tradicija s puno zajedničkih točaka, od vezenih uzoraka preko tema otpjevanih u različitim narodnim napjevima.

Gostovanje Ansambla LADO u Meksiku relevantno je zbog jačanja međunarodne suradnje i pozicioniranja Lada kao jedinstvenog kulturnog „proizvoda“ na međunarodnoj sceni. Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i sponzora, Hrvatske gospodarske komore i kompanije Končar d.d.  Nastavak ljetne koncertne turneje Ansambla LADO  

Četvrto izdanje festivala LADO na Mažurancu

 

 

Varaždin ovog vikenda nudi za svakoga ponešto - od kulture, tradicije do sporta

Pred nama je vikend prepun događanja, a građani i svi posjetitelji Varaždina trebat će dobro isplanirati svoje vrijeme kako bi uživali u bogatoj ponudi sadržaja. Posebno će zanimljivo biti u subotu prijepodne kada će se u gradu odvijati nekoliko zanimljivih manifestacija. Uvod u bogat varaždinski vikend bit će večerašnje (20. rujna) otvorenje 54. Varaždinskih baroknih večeri. Jedan od najeminentnijih festivala takve vrste u svijetu, sve do 2. listopada ljubiteljima klasične glazbe omogućit će da uživaju u izvedbama vrhunskih domaćih i inozemnih interpreta barokne glazbe, ali i bogatom popratnom programu. U dvorištu palače Sermage od 20. do 28. rujna u sklopu programa Total Baroque očekuje vas „kutak“ posvećen Portugalu koji je ovogodišnji partner festivala, a u kojem će se pjevati fado i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera. U dvorištu palače Sermage ovog će vikenda biti postavljena i izložba cvijeća „Floristički barokni kutak“, a otvorenje je danas u 19 sati. Ovog vikenda prava se veselica priprema na gradskoj tržnici. U sklopu Dana Varaždinskog placa danas od 18:00 do 23:00 sata imate priliku doživjeti plac u večernjem izdanju i uživati u probranoj ponudi domaćih ugostitelja u sklopu programa „Plac tanca“, dok je subota, 21. rujna, od 8:30 do 13:00 sati rezervirana za „Kotlovina fest“ i natjecanje u pripremi ovog tradicionalnog i svima omiljenog jela. Istovremeno u subotu na Franjevačkog trgu, u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin bit će održan 18. Obrtnički ulični sajam, a subota je podno bedema Starog grada rezervirana za Dan kočija, u organizaciji Udruge „Varaždin-grad kočija“. U sklopu cjelodnevne manifestacije bit će, između ostaloga, održan mimohod zaprega i jahača ulicama Varaždina s početkom u 11 sati. Po 26. put Varaždin će u subotu biti i domaćin Susreta povijesnih postrojbi, a Varaždinska građanska garda ugostit će dvadesetak povijesnih postrojbi. Više od 120 sudionika prodefilirat će centrom grada, mimohod počinje u 10 sati, a završava u podne glasnim pucnjem na Starom gradu. Za kraj vikenda, u nedjelju, 22. rujna, možete se okušati u trčanju ili samo bodriti sudionike

jubilarnog 30. Varaždinskog polumaratona. Start i cilj utrke je na Kapucinskom trgu, a dolazak je najavilo 600-tinjak natjecatelja iz 11 zemalja i tri kontinenta. Po svim prognozama očekuje nas sunčano vrijeme i ugodnih dvadesetak stupnjeva, stoga nema boljeg načina za provesti vikend nego uživati u pregršt događanja koja Varaždin nudi.

 

Atraktivne radionice za posjetitelje i na ovogodišnjem InDizajn sajmu

Kao i posljednjih godina, sajam InDizajn i ove godine u Arenu Zagreb, pored brojnih izlagača i drugih zanimljivih sadržaja, donosi i kreativne radionice za posjetitelje pod vodstvom talentiranih domaćih kreativaca. Ove godine će se izrađivati svijeće, oblikovati predmeti od jesmonita u terazzo uzorku, uživati u oslikavanju platna uz čašu vina ili naučiti kako uspješno brinuti o kućnim biljakama.

Kako oblikovati predmete od jesmonita polaznicima će pokazati Eman Ahel iz īmāno studija, iznimno talentirana grafička dizajnerica koja upravo od tog materijala izrađuje i svoje proizvode – zdjelice, satove, vaze… Sudionici će se okušati u izradi tri predmeta u terazzo uzorku: pladnja promjera 11 cm koji može poslužiti kao držač za nakit i ostale sitnice te seta od dva okrugla podmetača. Sara iz Ateliera Ligero pokazat će, pak, kako izraditi svijeće od sojinog voska. Pored upoznavanja s onim što rade, materijalima koje koriste te osnovama koje treba znati u procesu izrade svijeća, polaznici će na radionici izraditi svoju vlastitu mirisnu svijeću.

Akademska slikarica iz Rijeke, Mirna Sišul, poznata po svojim vedrim i razigranim umjetničkim radovima jarkih, intenzivnih boja i na ovogodišnjem sajmu InDizajn će održati dvosatni Art&Wine event. Pod Mirninim vodstvom i uz njezine iskusne savjete svaki polaznik će oslikati svoje platno 30 x 30 cm, izbrusiti umjetničke potencijale i produbiti ljubav prema bojama, platnu i kistu, a imat će i priliku okusiti vrhunska vina, te se svakako dobro zabaviti.

Kreativni dvojac koji stoji iza brenda Dnevna doza biljaka, Tomislav Štrkalj i Leon Božić na sajmu InDizajn će, pak, održati edukativnu i zanimljivu radionicu o uspješnom uzgoju sobnih i vanjskih biljaka. Polaznici će učiti kako brinuti o biljkama: najprije kako odabrati ispravnu biljku za određeni prostor, a zatim i kako zalijevati, kako biljke hraniti i kako ih čuvati od nametnika. Pored teoretskog, polaznike očekuje i praktični dio – pravilno presađivanje bilja te izrada dobrog supstrata.

„U Hrvatskoj imamo niz genijalnih kreativaca koji rade jedinstvene komade za opremanje doma. Broj takvih zanimljivih pojedinaca raste iz godine u godinu stoga nam je drago što i našim posjetiteljima možemo predstaviti neke od njih i to na način da i posjetitelji nešto nauče i usput se dobro zabave“, komentirala je dizajnerica interijera Mirjana Mikulec uoči sajma InDizajn koji se u listopadu održava u Areni Zagreb.

Sajam InDizajn i ove će godine od 4. do 6. listopada na više od 5000 četvornih metara okupiti brojne izlagače iz područja opremanja interijera, posjetitelje željne novih komada za uređenje doma te one koji ih sami žele izraditi. Više informacija o programu i izlagačima dostupno je na službenim stranicama sajma, a karte za radionice mogu se kupiti putem sustava Entrio.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.