Eurozastupnici: EU mora aktivno pružati potporu ruskoj demokratskoj oporbi

Eurozastupnici: EU mora aktivno pružati potporu ruskoj demokratskoj oporbi

Ruska država, te Vladimir Putin osobno, snose kaznenu i političku odgovornost za smrt svog najvećeg protivnika Alekseja Navaljnog, kažu europarlamentarci.

Europski parlament oštro osuđuje ubojstvo Alekseja Navaljnog i izražava punu potporu Juliji Navaljnoj, odlučnoj nastaviti s radom koji je Aleksej Navaljni započeo uz njezinu potporu. U rezoluciji usvojenoj u četvrtak zastupnici ističu da punu kaznenu i političku odgovornost za njegovu smrt snosi ruska država, a posebno njezin predsjednik Vladimir Putin koji bi trebao odgovarati za to.

Također upozoravaju da je ubojstvo Alekseja Navaljnog još jedan znak sve snažnije i sustavne represije u Rusiji te zahtijevaju neovisnu i transparentnu međunarodnu istragu o točnim okolnostima smrti kako bi se otkrila istina, osigurala odgovornost i postigla pravda.
U rezoluciji se navodi kako je politički sustav Rusije pod kontrolom konsolidiranog autoritarnog režima koji djeluje u okruženju rasprostranjene korupcije, koristi namještene izbore kako bi pružio privid demokracije te koncentrira svu moć u rukama Vladimira Putina.

Podržite demokratsku oporbu u Rusiji, kažu zastupnici

Naglašavajući da ruski narod ne valja poistovjećivati s „ratnohuškačkim, autokratskim i kleptokratskim kremaljskim režimom” zastupnici Europskog parlamenta izražavaju solidarnost sa svima u Rusiji i izvan nje koji unatoč namjerno brutalnoj represiji i ozbiljnim osobnim posljedicama s kojima se suočavaju i dalje imaju hrabrosti govoriti istinu.

Aleksej Navaljni je utjelovio borbu za slobodu i demokraciju sa svojim snom o „prekrasnoj budućoj Rusiji”, kažu zastupnici, pozivajući EU i države članice da nastave iskazivati nepokolebljivu solidarnost i aktivnu potporu kada je riječ o neovisnom ruskom civilnom društvu i demokratskoj oporbi.

Također pozivaju države članice da pojačaju napore na pronalaženju izvedivih načina za oslobađanje zatvorenika, posebno bolesnih i političkih koji su izloženi mučenju. Ističu da je jedna od opcija i razmjena zatvorenika.

Podrška Ukrajini najbolji je odgovor Kremlju

Od početka opće ruske invazije na Ukrajinu 2022., ruske su vlasti povećale represiju nad političkom oporbom, medijima i civilnim društvom, upozoravaju zastupnici, ponavljajući da EU, njegove države članice i partneri sličnih stavova diljem svijeta moraju nastaviti pružati političku, gospodarsku, financijsku i vojnu potporu Ukrajini jer je to najbolji odgovor na trenutačne represivne aktivnosti režima u Kremlju.

Parlament poziva Komisiju, a osobito Europsku službu za vanjsko djelovanje, da razvije proaktivnu i dugoročnu stratešku politiku prema Rusiji kojom bi se učinkovito odgovorilo na realnost trenutačnih odnosa EU-a i Rusije, stanje ljudskih prava u Rusiji i potrebu za potporom ruskom civilnom društvu i predstavnicima oporbe u egzilu. Odlučna pobjeda Ukrajine mogla bi voditi do stvarnih promjena u Ruskoj Federaciji posebice kada je riječ o deimperijalizaciji, dekolonizaciji i refederalizaciji. Sve su to nužni preduvjeti za uspostavu demokracije u Rusiji, ističe Parlament.

Rezolucija je usvojena sa 506 glasova za, 9 protiv i 32 suzdržana.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.