Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj „100 dana do europskih izbora”

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj „100 dana do europskih izbora”

Na konferenciji za medije „100 dana do europskih izbora” voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak (v.d.) predstavila je institucionalnu kampanju „Iskoristi svoj glas” čiji je cilj informiranje i motiviranje građana za izlazak na birališta. Europski izbori u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja. Birat će se 12 zastupnika, a u novom desetom sazivu bit će ih ukupno 720. „Kampanja Europskog parlamenta je nestranačka, provodi se decentralizirano u svih 27 država članica, a u nju planiramo uključiti partnere iz javnog i privatnog sektora te brojna poznata lica kroz čije aktivnosti naše poruke mogu doći do što većeg broja ljudi", kazala je Ljubić Kutnjak. Predstavila je i digitalnu platformu Zajednoza.eu koja povezuje korisnike na lokalnoj i europskoj razini, nudi informacije o događanjima vezanim uz europske izbore te - općenito - promiče aktivno građanstvo i interes za javne politike.

Voditeljica Ureda u EP-u je podsjetila da je na prošlim izborima 2019. izlaznost u EU-a bila 51 %, što je najviša razina od 1994. godine. U Hrvatskoj je ona iznosila 30 % što je porast od 5 postotnih bodova u odnosu na 2014. godinu. „Prema podacima posljednjeg istraživanja Eurobarometra, interes za EU izbore je veći nego uoči prethodnog ciklusa pa je tako 53 % ispitanika u Hrvatskoj reklo da bi vjerojatno izašli na glasanje da su izbori idući tjedan“, rekla je Ljubić Kutnjak. Osvrnula se na složenu geopolitičku situaciju te poručila da je odluka o tome tko će voditi Europsku uniju i odgovoriti na vanjske i unutarnje izazove iznimno važna. „Čeka nas puno izazova, važno je da što više ljudi glasa i da dobijemo snažan Parlament“, rekla je te podsjetila da se o između 60 % i 80 % zakona čija pravila postaju obvezujuća u Hrvatskoj odlučuje upravo u Europskom parlamentu.

Govoreći o rezultatu rada ovog 9. saziva, istaknula je kako su dominirale teme iz područja digitalne i zelene tranzicije, ekonomskog oporavka, sigurnosti, zdravlja, ravnopravnosti. Kroz postupak suodlučivanja usvojeno je više od 330 zakona, a u tijeku je rad na njih oko 140, istaknula je. „Među ostalim, očekuje se još i konačno glasanje o aktu o umjetnoj inteligenciji, paktu o azilu i migracijama, suzbijanju nasilja nad ženama. Do kraja ovog saziva preostale su još tri plenarne sjednice, a Parlament se raspušta 25. travnja.“ Pojasnila je da će se prva konstituirajuća sjednica novog saziva održati od 16. do 19. srpnja te da će se na njoj izabrati predsjednik_ca i potpredsjednici Europskog parlamenta te brojčani sastav stalnih odbora.

Na konferenciji Ureda Europskog parlamenta govorio je i potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Josip Salapić koji je istaknuo da - prema posljednjim podacima - u Hrvatskoj pravo glasa ima 3,6 milijuna građana. Poručio je da se DIP od ljeta prošle godine priprema za europske izbore, među ostalim, i nastavkom provedbe projekta "I moj glas je bitan!" usmjerenog na učenike završnih razreda srednjih škola koji će prvi put izaći na birališta.

Kontekst

Izbori za Europski parlament održat će se u razdoblju od 6. do 9. lipnja 2024. u svim državama članicama, a u Hrvatskoj će građani biti pozvani na birališta 9. lipnja. Na prošlim europskim izborima, održanim u svibnju 2019., glasalo je 51 % birača, što je najviša razina od 1994. U odnosu na europske izbore 2014. izlaznost je rasla u 19 članica, među kojima je bila i Hrvatska. Najveći skok zabilježen je u Poljskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj, Austriji, Mađarskoj i Njemačkoj, te u Slovačkoj i Češkoj, gdje je izlaznost tradicionalno vrlo niska.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.