Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nizom događaja i aktivnosti obilježit će završnicu kampanje za europske izbore

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nizom događaja i aktivnosti obilježit će završnicu kampanje za europske izbore

Ritam ovog „Europskog tjedna“ postavit će „Be Bold, Go Vote“ događanje u Petom kupeu u ponedjeljak 3. lipnja od 19 sati, uz glazbenu poslasticu koju donosi Hiljson Mandela. Publika će još jednom imati priliku čuti poruku o važnosti izlaska na birališta, a time i sudjelovanja u oblikovanju europskih politika koje izravno utječu na svakodnevicu.  Besplatne ulaznice dostupne su ovdje
Parlamentarnu komunikacijsku kampanju „Iskoristi svoj glas, ne daj da ti drugi kroje budućnost“ kojom se nastoji potaknuti građanke i građane da u što većem broju izađu na birališta podržala su brojne udruge, privatni i javni sektor, ali i zvučna imena i kreatori digitalnog sadržaja. Upravo će ovim potonjima biti posvećen panel „Digitalni zatvor vs offline stvarnost“ koji će se održati u sklopu Influ Feed konferencije, u utorak 4. lipnja od 11:30 - 12:15 u Z Centru u Zagrebu (Ljubljanska avenija 2B). Ana Radišić, Tomislav Pancirov, Andrea Andrassy i Antonia Ćosić raspravljat će o tome čine li nas društvene mreže manje tolerantnima, kakva je njihova uloga u predizbornim kampanjama, kako algoritmi oblikuju naša razmišljanja.

petak 7. lipnja, znamenitosti i prepoznatljive lokacije u pet hrvatskih gradova bit će osvjetljene simbolima Europske unije i projekcijama s pozivom na glasanje. U razdoblju od 21:30 do ponoći u Dubrovniku će zasvijetliti Tvrđava Lovrijenac, u Varaždinu Gradska vijećnica, u Puli Zlatna vrata, u Osijeku Trg Ante Starčevića, a u Zagrebu Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Simbolički će se tako porukom o europskim izborima spojiti hrvatski jug i sjever, zapad i istok. Istog dana predstavnici Europskog parlamenta u sklopu KVART festivala u Varaždinu posjetitelje će upoznati s važnošću sudjelovanja na EU izborima i njihovim  utjecajem na smjer kojim će se Europa kretati u idućih pet godina. 
Na sam dan izbora u Hrvatskoj, 9. lipnja, Ured Europskog parlamenta od 18 sati organizira prigodni program uz koji će se pratiti objava rezultata. U dvorišnom dijelu Kuće Europe u Zagrebu (Augusta Cesarca 4 - 6) kroz niz kratkih panela i rasprava predstavnici diplomatskog zbora, komentatori, medijski stručnjaci, politički analitičari, mladi birači i kreatori digitalnog sadržaja osvrnut će se na ključne sastavnice institucionalne kampanje i očekivanja od novog saziva EP-a.

Više informacija

Europski izbori počinju u četvrtak 6. lipnja kada će prvi na birališta izaći građanke i građani u Nizozemskoj. Dan kasnije otvaraju se birališta u Irskoj i Češkoj, a u subotu, 8. lipnja, u Latviji, Malti i Slovačkoj. U najvećem broju država članica, pa tako i u Hrvatskoj, izborni dan je nedjelja, 9. lipnja. Na razini EU-a pravo glasa ima više od 370 milijuna građanki i građana. Biraju 720 zastupnika, među kojima će biti 12 iz Hrvatske. Prema posljednjem istraživanju Eurobarometra, interes za europske izbore iskazalo je 61 % ispitanika u Hrvatskoj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.