Ured EP - najava od 2. do 8. rujna, Bruxelles - jedna od rasprava bit će na temu prava djeteta

Ured EP  - najava od 2. do 8. rujna, Bruxelles -  jedna od rasprava bit će na temu prava djeteta

 

Tjedna najava od 2. do 8. rujna, Bruxelles - izdvojeno - U fokusu su Odbori Europskog parlamenta i nastavak rada na nedovršenim zakonima, a jedna od rasprava bit će prava djeteta. - Naslovna ilustracija EP.
Europski parlament trenutačno ima 20 stalnih odbora i četiri pododbora, koji pokrivaju razna područja, od okoliša do međunarodne trgovine. Odbori su pokretači zakonodavnog rada Parlamenta.  Odgovorni su za usuglašavanje stajališta Parlamenta na zakonodavne prijedloge, o kojima se zatim raspravlja i glasa na plenarnoj sjednici. Također, pripremaju izvješća o vlastitoj inicijativi, organiziraju saslušanja sa stručnjacima i nadziru ostala tijela i institucije EU-a. Na početku novog mandata odbori su također zaduženi za pripremu obrazloženih zahtjeva o „nedovršenim poslovima“ - zakonodavnim inicijativama na kojima rad nije priveden kraju tijekom prošlog saziva. Odbori dostavljaju mišljenja Konferenciji predsjednika Parlamenta (predsjednica Europskog parlamenta i čelnici klubova zastupnika) koja donosi konačnu odluku o tome hoće li nastaviti s razmatranjem nedovršenih poslova ili ih iznova započeti. Zakonodavni prijedlozi koje je Parlament usvojio na plenarnoj sjednici prije izbora, bilo u prvom ili drugom čitanju ili u okviru postupka savjetovanja, ostaju pravno valjani u ovom sazivu. Primjerice: uredba o suzbijanju zakašnjelog plaćanja u poslovnim transakcijamaizmjene odredbi o otpadu od hrane i tekstilapravila o sigurnosti igračaka i sl. Primjeri zakonodavnih predmeta o kojima se nije glasalo na plenarnoj sjednici te Parlament treba donijeti odluku o nastavku rada na njima uključuju mjere borbe protiv korupcijedigitalni euroodgovornost u području umjetne inteligencije.
Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja.
 Članovi Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove s povjerenicom Ylvom Johansson raspravljat će o mjerama suzbijanja seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. (srijeda)

Majmunske boginje. Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane raspravljat će o hitnim mjerama EU-a za odgovor na pojavu i širenje mpox virusne infekcije (majmunskih boginja). Na sjednici će sudjelovati predstavnici Komisije i Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC-a). (srijeda)

Prijevare povezane s EU sredstvima – godišnje izvješće OLAF-a. Zastupnici u Odboru za proračunski nadzor raspravljat će se s Villeom Itäläom  glavnim direktorom OLAF-a, Europskog ureda za borbu protiv prijevara, o protukorupcijskim istragama. U prošloj se godini najveći broj slučajeva koje je OLAF istraživao odnosio na zloporabe i manipulacije u postupcima javne nabave, sukobe interesa, prenapuhane račune, izbjegavanje plaćanja carina i nezakonitu trgovinu duhanskim proizvodima koju su provodile kriminalne mreže. (četvrtak)
Nadzor nad mrežom EU agencija u područjima pravosuđa i unutarnjih poslova. Odbor za građanske slobode sastat će se s direktorom Frontexa Hansom Leijtensom, direktoricom Europola Catherine De Bolle, direktoricom Agencije EU-a za azil Ninom Gregori i privremenom direktoricom agencije EU-LISA Marili Männik kako bi raspravljali o radu i budućim prioritetima. Zastupnici će također s Jean-Philippeom Lecouffeom razgovarati o produljenju njegova mandata na mjestu zamjenika izvršnog direktora Europola. (srijeda)

Sigurnost igračaka. Zastupnici Odbora za unutarnje tržište glasat će o mandatu za početak pregovora s državama članicama o reviziji pravila EU-a o sigurnosti igračaka. Parlament je u prethodnom sazivu usvojio svoje stajalište. Ono obuhvaća uvođenje strožih pravila o kemikalijama koje se upotrebljavaju u proizvodnji igračaka te obveze za trgovce, uključujući prodavatelje na internetu, da zajamče sigurnost igračaka koje se prodaju u EU-u. (četvrtak)

Vozačke dozvole i teretna vozila. Odbor za promet glasat će o mandatima za pokretanje međuinstitucijskih pregovora za poboljšanje sigurnosti na cestama EU-a ažuriranjem pravila o vozačkim dozvolama i preispitivanjem ograničenja mase i dimenzija kamiona. (srijeda)

Prioriteti Parlamenta za proračun EU-a u 2025. godini. Svi parlamentarni odbori koji se sastaju ovog tjedna usvojit će mišljenja o nacrtu izvješća za budžet EU-a u 2025. godini te ih proslijediti Odboru za proračun. Zastupnici žele osigurati snažno financiranje programa EU-a i izdvajanje dostatnih sredstava za unutarnju i vanjsku sigurnost te za nepredviđene izazove. Parlament će svoje pregovaračko stajalište donijeti na plenarnoj sjednici u listopadu kako bi se do kraja 2024. postigao dogovor s državama članicama.

Kalendar predsjednice. Od četvrtka do subote Roberta Metsola će sudjelovati u radu Konferencije predsjednika parlamenata skupine G7 u Veroni u Italiji. Uvodni govor održat će u petak ujutro, zajedno s Ruslanom Stefančukom, predsjednikom ukrajinske Vrhovne Rade, uz nazočnost talijanske premijerke Georgie Meloni te čelnika talijanskog zastupničkog doma Lorenza Fontane.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.