Dugoročna strategija održivog rasta glavna tema sjednice COMPET vijeća

Dugoročna strategija održivog rasta glavna tema sjednice COMPET vijeća

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je na sastanku Vijeća za konkurentnost (COMPET) koje je održano u Bruxellesu. Teme sastanaka obuhvatile su raspravu o Izvješću: Vizija za dugoročnu strategiju održivog rasta, koje je pripremilo Finsko predsjedništvo uz aktivno sudjelovanje država članica.

Ministar je tijekom rasprave istaknuo kako je uspješna i pravedna tranzicija prema klimatski neutralnom gospodarstvu zajednički cilj svih politika. „S obzirom na dinamične globalne promjene, poželjno je uspostaviti mehanizam brzog praćenja provedbe kako bi se moglo pravovremeno reagirati i na taj način unaprijediti učinkovitost politika. Tranzicija će utjecati na sve industrije i stoga zahtijevati značajnu reorganizaciju radi lakše prilagodbe novim uvjetima“, istaknuo je ministar u svom izlaganju. Dodatno je naglasio kako veliki potencijal gospodarskog rasta postoji u smanjivanju restriktivnosti tržišta usluga, te da u tom smjeru idu i napori kroz nastavak reforme tržišta usluga u Hrvatskoj.

Tijekom sastanka kojim je predsjedao finski ministar za zapošljavanje Timo Harakka, sve države članice iskoristile su priliku zahvaliti povjerenici Elzbieti Bienkowskoj za sav trud i postignuća u okviru Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP u proteklih 5 godina, s obzirom da joj je ovo bilo zadnje sudjelovanje na COMPET Vijeću u ulozi povjerenice EK.              

Po završetku sjednice Vijeća, ministar Horvat je sudjelovao na Sastanku na visokoj razini Europskog saveza za baterije u organizaciji potpredsjednika Europske komisije Maroša Šefčoviča. Uz Hrvatsku, na predmetnom sastanku sudjelovali su i predstavnici Francuske, Njemačke, Slovačke, Španjolske, Češke, Finske, Poljske i Portugala.

Susreti s ministrima drugih zemalja članica radi što bolje pripreme za hrvatsko predsjedanje

Na marginama sastanka COMPET vijeća, ministar Horvat se susreo s češkim zamjenikom ministra industrije i trgovine Vladimirom Bartlom, nizozemskom državnom tajnicom u Ministarstvu gospodarskih poslova i klimatske politike Monom Keijzer, irskim ministrom za trgovinu, zapošljavanje, poslovanje, jedinstveno digitalno tržište EU-a i zaštitu podataka Patom Breenom i francuskom državnom tajnicom u Ministarstvu gospodarstva i financija Agnes Pannier-Runacher s kojima je razgovarao o temama vezanim uz predstojeća COMPET Vijeća, u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU tijekom prve polovice 2020. godine.

Tijekom svog službenog posjeta Bruxellesu, ministar se susreo i s generalnim direktorom zaduženim za ekonomske poslove i konkurentnost unutar Glavnog tajništva Vijeća Europske unije  Carstenom Pillathom, koji mu je tom prilikom ukratko predstavio rad Glavnog tajništva Vijeća te ga upoznao s pravilima, postupcima i načinom rada tijekom predsjedanja. 

Također, ministar je sudjelovao i na svečanoj dodjeli EU nagrada za sigurnost proizvoda, na poziv povjerenice Europske komisije Vere Jourove. Nagrade su uručene za ukupno 12 pobjednika - 3 MSP-a i 3 velika društva u svakoj od dvije kategorije (sigurnost proizvoda koji se prodaju na internetu i sigurnost proizvoda za njegu djece).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.