Novi zaplet britanskog izlaska iz EU

Novi zaplet britanskog izlaska iz EU

Novi zaplet britanskog izlaska iz Europske unije i ostale burne teme u Bruxellesu, bile su teme emisije U mreži Prvog.

Gosti emisije su bili državna tajnica vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula i Milan Brglez,  slovenski zastupnik u Europskom parlamentu.

Metelko Zgombić je naglasila kako svjedočimo nevjerojatnim događanjima u Velikoj Britaniji. Nakon što premijer Johnson nije dobio podršku za izmijenjen sporazum za povlačenjem Britanije iz EU i Parlament je odgodio odluku o izjašnjavanju o prijedlogu sporazuma dok se ne riješi provedbeno zakonodavstvo i time je obvezao premijera da zatraži produženje za donošenje odluke.

- Zatražena je odgoda od tri mjeseca, no naglasili su da odgoda može i kraće trajati, ukoliko bi Parlament prihvatio nagodbu, rekla je i dodala kako su se čelnici svih zemalja EU dogovorili da će učiniti sve kako bi došlo do uređenog izlaska Britanije iz Unije.

Picula je istaknuo kako je zadnjih godina EU duboko podijeljena glede cijelog niza pitanja. Brexit je još jedna ovakva tema oko koje su se trebala lomiti koplja unutar 27 zemalja članica, no to se nije dogodilo.

- Imamo jednu vrstu operativnog jedinstva u okviru zemalja članica. EU u ovome trenutku ima cilj sprečavanja kaotičnog brexita, naglašava Picula.

Metelko Zgombić je rekla kako je novi sporazum Borisa Johnsona gotovo identičan onom starom Therese May, samo što je izmijenjen aneks koji se tiče Sjeverne Irske.

- I dalje taj aneks osigurava meku granicu i integritet jedinstvenog tržišta. To znači da roba koja dolazi u Sjevernu Irsku i izlazi iz nje, bit će tretirana kao da je dio jedinstvenog tržišta i bit će dio jedinstvenog  carinskog područja s EU, objašnjava Metelko Zgombić i dodaje kako je to razlog zbog čega je cijeli ovaj proces izlaska iz EU potrajao, zato što je  proces izuzetno zahtjevan.

Kada se prihvati sporazum, postojat će prijelazno razdoblje do 31.12.2020. godine i u tom periodu će biti sve kao i do sada samo što Britanci neće sjediti za stolom u EU.

Na pitanje je li moguć novi referendum u Velikoj Britaniji, Picula je istaknuo kako je u referendumu koji je bio prije tri godine pitanje bilo što ako se izađe, ali nije se znalo kako će se izaći i to sada dolazi na naplatu.

Sutra bi se trebalo odlučivati o tehničkoj spremnosti ulaska Hrvatske u Schengen. Slovenski zastupnici su zatražili odgodu za to. Milan Brgles je jedan od šestorice zastupnika u Europskom parlamentu koji su potpisali pismo u kojem se traži da se Hrvatskoj ne odobri članstvo u Schengenu.

- Zato što treba obaviti objektivnu procjenu tehničke spremnosti i samu odluku o tome prepustiti idućoj EK. Bugarska i Rumunjska, također ispunjavaju tehničku spremnost, no još uvijek nisu ušle u Schengen iz političkih razloga. Proširenje Schengena treba se napraviti bez zle krvi, rekao je Brgles i dodao kako je Sloveniji u dugoročnom interesu da Hrvatska uđe u Schengen, ali da trenutno nije u redu da se Schengen širi dok se nisu u potpunosti riješile i ostale granice, na primjer između Slovenije i Austrije. Schengen unutar sebe ne funkcionira.

- Mislim da je ovo pismo primjer politiziranja cijelog ovog procesa, dovodeći u vezu slučaj s neriješenim graničnim pitanjem i pokušaj je političkog pritiska na EK. Mi smo odlučili u Parlamentu reagirati na ovo pismo i dat ćemo odgovor o tehničko-pravnim aspektima pristupanja Hrvatske Schengenu, istaknuo je Picula i dodao kako će to biti pismo svih hrvatskih zastupnika u Parlamentu.

Prof.dr.sc. Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti govori kako je najizgledniji izlazak Britanije iz EU 31.10. sa sporazumom ili ne.

- Johnson je poslao 3 pisma Bruxellesu. On je bio dužan po zakonu poslati pismo, no to pismo nije potpisao. Uz ovo pismo, poslao je i svoje koje je potpisao i u njemu objašnjava kako Parlament nije prihvatio njegov prijedlog te on smatra da bi bilo štetno i za Britaniju i za EU kada bi došlo do daljnjeg produženja roka za brexit. Treće pismo je bilo pismo veleposlanika, koji je poslao nepotpisano premijerovo pismo, u kojem on tumači kako šalje pismo sa stavom Velike Britanije, a ne premijera, pojasnio je Jović.

Odluka o brexitu je jako podijelila britansko društvo i britansku politiku i u nedostatku jedinstva strateške vizije događaju se sitne taktičke bitke kako bi se oslabio položaj Borisa Johnsona, rekao je Jović.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/551821/novi-zaplet-britanskog-izlaska-iz-eu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.