Održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu

Održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu

Ministrica Marija Vučković sudjelovala je na sjednici Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva koja se održala u ponedjeljak, 18. studenog 2019. godine u Bruxellesu na kojoj se raspravljalo o okolišnim i klimatskim aspektima reformskog prijedloga Zajedničke poljoprivredne politike.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan tom je prilikom predstavio dva nedavno usvojena prijedloga o prijelaznim mjerama Zajedničke poljoprivredne politike na koje su ministri imali priliku iznijeti svoja stajališta. 


Vezano uz okolišne i klimatske aspekte reformskog prijedloga Zajedničke poljoprivredne politike ministrica Vučković naglasila je da „Među zemljama članicama EU-a još uvijek nema suglasnosti oko visine doprinosa Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) okolišnim i klimatskim ciljevima. Finsko predsjedništvo predlaže da se za okolišne i klimatske ciljeve odredi zajednički postotak ili fiksni iznos iz oba stupa ZPP-a, dok je Komisija u svom prijedlogu uredbe za zajedničku poljoprivrednu politiku za razdoblje 2021.-2027. predložila da se 30 posto sredstava izdvaja samo iz drugog stupa, to jest iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Finski kolege tu su učinili veliki napredak u postizanju kompromisa, a nama će za vrijeme našeg predsjedanja dogovor oko ovog pitanja također predstavljati veliki izazov. Hrvatska će se, zajedno s drugim članicama, boriti za što veći europski poljoprivredni proračun.“ – zaključila je ministrica poljoprivrede u Bruxellesu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.