U zagrebačkoj Areni kongres Europske pučke stranke

U zagrebačkoj Areni kongres Europske pučke stranke

U zagrebačkoj Areni je počeo dvodnevni 24. izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Više od 2000 sudionika iz 40 zemalja izabrat će novo vodstvo EPP-a. Donald Tusk zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013. Raspravljat će se i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te zapadnom Balkanu.
Konferenciju za novinare zajednički su održali predsjednik HDZ-a i premijer RH Andrej Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White.

Plenković je na uvodnoj konferenciji za novinare kazao da je velika čast pet i pol tjedana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ovdje imati raspravu, na kongresu na kojemu sudjeluje više od 2.000 ljudi iz 40-ak europskih država o tome kako će RH imati svoje mjesto i ulogu, u prvih šest mjeseci predsjedati Vijećem EU-a.
- Za nas politička obitelj pučana predstavlja obitelj zajedničkih vrijednosti koje dijelimo i mi u HDZ-u. Zajednički europski projekt gradi se od završetka 2. svjetskog rata, a obitelj pučana dala je svoj doprinos od samoga osnivanja Europske unije. Program Ursule von der Leyen kompatibilan je s prioritetima Hrvatske, kazao je Plenković.

Istaknuo je da će nastojati i da teme proširenja EU-a, a posebno u vezi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te demografskom revitalizacijom budu među temama koje će biti ključne i u radu Hrvatske i u radu buduće Europske komisije.
Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul objašnjavao je zašto je Kongres ove stranke važan. Naglasio je da će biti izabrano novo vodstvo, a da će on otići u mirovinu.- Započet ćemo novu epohu. Neizbježna je promjena i moramo se dokazati i prilagoditi novim okolnostima. To će biti uloga novoga vodstva, rekao je.Dodao je da se ne smiju zaboraviti sjećanja, ali se mora gledati u budućnost.

Spomenuo je i da je neko vrijeme bio nadležan Andreju Plenkoviću dok je on tada bio na dužnosti u Bruxellesu. Hvalio ga je i dometnuo da će Plenković biti budući čelnik države ili vlade koja će biti zapisana u povijesti.
- Ne brine se on o sljedećim izborima već o sljedećoj generaciji. To su pravi državnici, dodao je i još govorio o njegovoj ulozi u izboru čelnih funkcija EU-a. Potom je govorio i o susretu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White kazao je da će se održati statutarni kongres. Danas se održava glasovanje za predsjednika EPP-a. 
Europska pučka stranka (EPP) neće na kongresu odlučivati o svojoj članici Fideszu, doznaje se od pučana koji su stranku mađarskog premijera Viktora Orbana suspendirali zbog kršenja demokratskih standarda. O tome je na konferenciji za novinare govorio premijer Andrej Plenković.

Uz Tuska, u Zagrebu su odlazeći predsjednik i nova predsjednica EK, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković objavio je na twittu da je na sastanku Kluba zastupnika EPP-a riječ među ostalim i o "jačanju pozicije EPP-a kao obitelji demokršćanskih stranaka na desnom centru te politikama koje su usmjerene na izazove budućnosti".Skup će otvoriti predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković u 14 sati u zagrebačkoj Areni. Na programu je i rasprava o zapadnom Balkanu. Na marginama sastanka EPP-a, premijer Andrej Plenković ima, između ostalih, najavljene susrete s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, budućom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, norveškom premijerkom Ernom Solberg i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom. 

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Tomislav Sokol kazao je među ostalim da se na sastanku Kluba zastupnika EPP-a razgovara se o temama koje su danas relevantne u Europskoj uniji i onima koje će biti bitne u budućnosti - gospodarski rast, razvoj, zapošljavanje, klima i razvoj novih tehnologija. 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/560106/u-zagrebackoj-areni-pocinje-kongres-europske-pucke-stranke

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.