Velika pobjeda Johnsona - Britanija napušta EU

Velika pobjeda Johnsona - Britanija napušta EU

Povijesna pobjeda konzervativaca i jednako takav poraz laburista na paralmentarnim izborima u Velikoj Britaniji. Konzervativci premijera Borisa Johnsona osvojili su 363, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka (SNP) 48, a liberalni demokrati 11 mandata. Stranka za brexit Nigela Faragea ostala je bez mandata.

Bruxelles traži brzu ratifikaciju brexita
Dogovor EU-a o ugljikovoj neutralnosti do 2050.
Hrvatska dobila zadaću pripremiti stajališta Europskog vijeća

Za većinu je bilo potrebno 326 mandata. Konzervativci će imati najveću većinu u Donjem domu britanskog parlamenta od izborne pobjede Margaret Thatcher na izborima 1987.  Za laburiste je ovo najgori rezultat po broju mandata od izbora 1935. 

Apsolutna većina u novom sazivu britanskog parlamenta premijeru Borisu Johsnonu omogućit će da provede brexit 31. siječnja, kako je i obećao. "Puno vam hvala. Rezultati još stižu, no prema sadašnjim projekcijama, u ovoj fazi izgleda da je Konzervativnoj stranci dodijeljen moćan novi mandat. I zadatak da se riješi brexit. I ne samo brexit nego da se ujedini ova zemlja, da krenemo naprijed i usredotočimo se na prioritete britanskog naroda, poručio je.

- Ovo je očito vrlo razočaravajuća noć za Laburističku stranku, rekao je šef laburista Jeremy Corbyn pristašama u svojoj izbornoj jedinici na sjeveru Londona, u kojoj je pobijedio. Krivca za neuspjeh pronašao je u brexitu koji je "polarizirao raspravu i nadvladao dobar dio normalne političke rasprave". Vođa laburista rekao je kako ne planira predvoditi laburiste na novim izborima, ali je obećao nadgledati "proces refleksije" u stranci.

Laburisti pometeni u Škotskoj, dominacija škotskih nacionalista

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja se zalaže za neovisnost Škotske, osvojila je 48 od 59 izbornih jedinica, 13 više nego na prošlim izborima. Laburisti, koji su desetljećima pobjeđivali u Škotskoj, osvojili su ondje samo jedan mandat. Predsjednica Liberalno demokratske stranke Jo Swinson izgubila je od SNP-a u svojoj izbornoj jedinici East Dunbartonhire za samo 149 glasova.

Irski nacionalisti imaju mandat više od unionista

U Sjevernoj Irskoj su stranke koje se zalažu za ujedinjenje Sjeverne Irske s Irskom (Sinn Fein i "Socijaldemokratska i laburistička stranka") dobile zajedno 9 od 18 mandata, jedan više od Demokratske unionističke stranke (DUP). DUP je dobio dva mandata manje, u odnosu na prošle izbore, a njihov potpredsjednik Nigel Dodds izgubio je u svojoj izbornoj jedinici od kandidata Sinna Feina. Tako je prvi put u britanski parlament izabrano više irskih nacionalista od unionista, iako republikanski Sinn Fein nikada ne preuzima mandate u londonskom parlamentu, pa će njihova mjesta ostati prazna.

Britanski poduzetnici: Hitno u trgovinske pregovore s EU-om
Britanska poslovna zajednica pozvala je nakon izborne pobjede premijera Borisa Johnsona da novi mandat započne pregovorima s Europskom unijom o budućim trgovinskim odnosima. U poslovnim krugovima strahuju da bi Britanija mogla izaći iz trgovinskih sporazuma koje je EU sklopio s ostatkom svijeta prije no što uredi svoje trgovinske odnose s drugim zemljama.
- Za direktore poruka 'odradit ćemo brexit' dobit će svoje značenje tek kada budu jasni detalji našeg dugoročnog budućeg odnosa s EU-om, izjavio je Jonathan Geldart iz Instituta. Premijeru Johnsonu je poručio da se "odupre porivu da arbitrarno pregovara o rokovima i utvrdi pravi period prilagodbe koji će početi kada tvrtke saznaju sve detalje mogućih promjena".
- Rad na detaljima novog sporazuma trebao bi započeti što prije, dodaje izvršni direktor britanske organizacije proizvođača Make UK Stephen Phipson. Prvo treba hitno početi pregovore s EU-om o našim budućim trgovinskim odnosima, kojima će se zacementirati nesmetana trgovina, pristup ključnim kvalificiranim radnicima, usklađivanje propisa i vrijeme potrebno proizvođaima da se pripreme za nove aranžmane", istaknuo je Phipson.
"Industrijski izvoz spada među glavne pokretačne snage našeg gospodarstva i moramo mu osigurati uvjete za uspjeh, dodaje.

Funta ojačala

Funta je u četvrtak zabilježila najveći rast vrijednosti prema dolaru od svibnja 2018. i prema euru od srpnja 2016. Oko 23.00 po srednjoeuropskom vremenu funta je skočila za 2,34 posto prema dolaru, na 1,3469 dolara i za 1,93 posto prema europskoj valuti, na 82,97 penija za euro.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/565950/velika-pobjeda-johnsona-iduci-mjesec-britanija-izlazi-iz-eu-a

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.