Sutra u ponoć Britanija napušta Europsku uniju

Sutra u ponoć Britanija napušta Europsku uniju

Vrlo emotivno, zastupnici Europskog parlamenta potvrdili su sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Tako će sutra u ponoć, Britanija biti prva zemlja koja napušta Uniju. Za sporazum je glasovao 621 zastupnik, protiv je bilo njih 49, a 13 suzdržanih.

- Bila je ovo vrlo emocionalna sjednica parlamenta, nikada nisam vidio takve emocije. Svima će nedostajati britanski zastupnici, istina ne baš svi. Meni neće nedostajati gospodin Farage, ali drugi sigurno, rekao je koordinator EP-a za pregovore o brexitu Guy Verhofstadt.

Izglasavanje sporazuma o izlasku Velike Britanije za mnoge je značilo samo jedno - kraj gotovo četverogodišnjeg natezanja.

- Ovo je kraj agonije. Jedino sam tužan što je to primjer pregovora o gubitku, a ne situaciji u kojoj svi dobivaju. No nije mi žao što smo zaustavili nepodnošljivo licemjerstvo nekih britanskih zastupnika koji su se protivili europskom idealu, rekao je španjolski eurozastupnik Juan Lopez Aguilar.

I britanski zastupnici emotivno su dočekali konačan razlaz s Bruxellesom. 

- Mislim da je Britanija ovdje imala vrlo jak utjecaj. Bila je veliki igrač. Željeli smo raditi drugačije i uvijek želimo biti poseban slučaj, no bili smo snažan glas, rekla je Caroline Voaden.

Sjednica Europskog parlamenta nije mogla proći bez najpoznatijeg britanskog euroskeptika Nigela Faragea. Brexit je vrhunac mojih političkih ambicija, poručio je i dodao da će uvijek mrziti projekt Europske Unije.

- Vi možda prezirete populizam, ali moram vam nešto reći - on postaje vrlo popularan. I to ima veliku korist, nema više financijskih doprinosa. Nema više Europskog suda pravde. Nema više zajedničke politike o ribarstvu. Nema više maltretiranja, rekao je Farage.

Dio britanskih zastupnika poručio mu je da on kao i dio britanske političke elite žive daleko od stvarnosti, vjerujući da je njihova zemlja i dalje velika kolonijalna sila.

Ostajemo susjedi i nadamo se, dobri partneri, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Razmatramo sporazum o slobodnoj trgovini s nultom carinskom stopom i bez kvota. To bi bilo jedinstveno. Ni jedan drugi sporazum o slobodnoj trgovini ne nudi takav pristup našem jedinstvenom tržištu, ali preduvjet je da europska i britanska poduzeća imaju iste uvjete. Sigurno nećemo dopustiti nepoštenu konkurenciju našim tvrtkama, rekla je von der Leyen. 

Sutra u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu Velika Britanija nakon 47 godina prestaje biti članica Europske unije. Počinje 11-mjesečno prijelazno razdoblje u kojem će London nastaviti primjenjivati europske zakone i propise i pokušati postići dogovor o budućim odnosima.

U prvoj fazi koja traje do 31. prosinca gotov se ništa neće promijeniti. Britanci će i dalje biti dio jedinstvenog tržišta, bez carina, kvota i dalje će se moći slobodno kretati, uplaćivati novac u euroski proračun, jedino neće imati mogućnost odlučivanja u institucijama Europske unije.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/578282/sutra-u-ponoc-britanija-napusta-europsku-uniju

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.