Ministar Horvat sudjelovao na Europskom summitu za potrošače u Bruxellesu

Ministar Horvat sudjelovao na Europskom summitu za potrošače u Bruxellesu

Zaštita potrošača jedno je od važnijih područja unutar svih europskih politika, te ujedno predstavlja i jedan od važnijih prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Kako bi se ovom pitanju pridala dodatna pozornost i ove je godine u Bruxellesu održan Europski summit za potrošače, kojem je na poziv europskog povjerenika za pravosuđe i zaštitu potrošača Didiera Reyndersa sudjelovao i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Velik interes za ovu tematiku potvrdio je dolazak više od 400 dionika iz gotovo svih zemalja članica Europske unije, uključenih u kreiranje ili provedbu politike zaštite potrošača.

Ministar Horvat tom je prigodom sudjelovao na panelu "Kako će potrošačka politika doprinijeti budućim prioritetima EU", gdje je istaknuo kako su dobra koordinacija svih dionika i kvalitetan dijalog s potrošačima nužni za postizanje više razine zadovoljstva potrošača u području zaštite njihovih potrošačkih prava.

 „Industrija danas koristi pametna rješenja, tehnologije i metode. Digitalizacija poslovanja raširila se u sve pore našeg svakodnevnog života. Brži smo, efikasniji, produktivniji i daljnji tehnološki napredak je ono čemu svi težimo i što pozdravljamo. No, upravo iz tog razloga, važno je da potrošači znaju koliko je zaštićena njihova privatnost, koliki je rizik i stupanj njihove sigurnosti prije donošenja odluke o korištenju pametnih rješenja u svakodnevnom životu, neovisno govorimo li o pametnim kućanskim proizvodima, vozilima ili financijskim uslugama“, rekao je ministar i naglasio kako je u dijalogu s industrijom potrebno staviti potrošača na prvo mjesto i u sferi njegovih potrošačkih prava.

Uz njega, na samom panelu sudjelovali su i državni tajnik njemačkog Ministarstva pravosuđa i zaštite potrošača Gerd Billen, predsjednica Odbora za unutarnje tržišta i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta Petra De Sutter, generalni direktor Eurocommerce-a Christian Verschueren te generalna direktorica Europske organizacije potrošača (BEUC) Monique Goyens. Tijekom rasprave otvorene su mnoge teme, od zaštite i sigurnosti samih potrošača, pojave umjetne inteligencije, sve jačeg utjecaja digitalizacije, pa sve do održivosti potrošnje i kružnog gospodarstva.

Ministar Horvat osvrnuo se i na sve ono što je u proteklih nekoliko godina u ovom segmentu učinjeno u Hrvatskoj, kako bi se podigla svijest građana o njihovim potrošačkim pravima. „Želja nam je bila što više biti na terenu, među ljudima, pa samo tako prije dvije godine započeli akciju 'Zajedno za potrošače' unutar koje smo obišli brojne hrvatske gradove, informirajući pritom građane i trgovce. Konkretnim savjetima smo pomogli u rješavanju problema s kojima se susreću u svojoj svakodnevnici, ali i uputili ih na mjesta gdje mogu pronaći dodatne informacije“, napomenuo je ministar Horvat dodajući kako je uz obilazak gradova nedavno uključen i obilazak brojnih fakulteta kako bi se također informirali i educirali studenti, kao populacija koja puno vremena provodi online.

Ministar je istaknuo i kako je u travnju prošle godine u Hrvatskoj pokrenut i jedinstveni portal „Sve za potrošače“ koji je izrađen u suradnji s još 25 nadležnih tijela, kako bi se potrošačima pružile što točnije informacije, a uspostavljen je i interaktivni vodič koji odgovara na konkretne upite građana. „Uveli smo i financiranje projekata u koji su zajednički umrežene udruge koje djeluju u području zaštite potrošača, ali i mladi te fakulteti. Dakle, umrežujemo znanje i iskustvo s inovativnošću i idejama mladih, a sve kako bi zajedno postigli što bolje rezultate“, zaključio je ministar.

Ministar Horvat je naglasio da su područja na koja je stavljen naglasak tijekom hrvatskog predsjedanja digitalni i zeleni potrošač i edukacija i informiranje potrošača o održivom proizvodima,  zaštita pri korištenju visoke tehnologije i umjetne inteligencije te dijalog s industrijom po tim pitanjima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.