Nova pravila o vizama za kratkotrajni boravak u EU-u: modernizirani postupak i prilagođene pristojbe

Nova pravila o vizama za kratkotrajni boravak u EU-u: modernizirani postupak i prilagođene pristojbe

Nova pravila EU-a o vizama za kratkotrajni boravak primjenjuju se od 2. veljače. Njima se milijunima putnika koji svake godine legitimno posjećuju EU olakšava podnošenje zahtjeva za vizu, turistički posjet i poslovanje te osigurava više resursa za suzbijanje rizika od nezakonitih migracija i prijetnji unutarnjoj sigurnosti.

Postupak podnošenja zahtjeva postaje jednostavniji.

Putnici mogu, na primjer, podnijeti zahtjev za vizu do 6 mjeseci prije planiranog putovanja umjesto 3 kako je to ranije bio slučaj. Čestim putnicima lakše je dobiti vize za višekratni ulazak s dugim rokom valjanosti, čime štede vrijeme i novac. Pristojba je porasla sa 60 na 80 eura kako bi se osigurala dostatna sredstva za obradu zahtjeva i otkrivanje mogućih sigurnosnih rizika i rizika od nezakonitih migracija. To je prvo povećanje cijene od 2006.

Osim toga, EU sada može prilagoditi pravila o obradi zahtjeva za vizu (primjerice trajanje obrade, iznos pristojbe ili izdavanje viza za višekratni ulazak) ovisno o tome surađuje li zemlja koja nije članica EU-a na zadovoljavajući način u pogledu vraćanja i ponovnog prihvata svojih državljana koji nezakonito borave u EU-u.

Pravilima EU-a o vizama obuhvaćene su vize za kratkotrajni boravak za schengenski prostor koji uključuje 22 države članice i četiri pridružene zemlje.

Građani iz 105 zemalja i subjekata izvan EU-a moraju imati vizu pri putovanju u schengenski prostor (potpuni popis).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.