Tomašić pobijedila EK- Neće biti kvota na izlov male plave ribe

Tomašić pobijedila EK- Neće biti kvota na izlov male plave ribe

Europska komisija odlučila je povući prijedlog uredbe kojom bi se uvele kvote, odnosno ograničio ulov male plave ribe u Jadranskom moru.

To je veliki uspjeh i za EU zastupnicu Ružu Tomašić koja se kao izvjestiteljica EU parlamenta borila protiv prijedloga EK. Bitka je trajala od glasovanja u EU parlamentu u studenom 2018. do sada, kada su povukli izvješće.

Najviše su išli na to da je srdela strašno izlovljena u Jadranu i da mi uništavamo život ribara. To naravno nije točno, poručuje Tomašić i nastavlja da bi oni bili ti koji bi uništili živote ribara. A srdela se oporavlja, tako su nam rekli znanstvenici, kaže Tomašić.

Cijelo smo vrijeme bili u kontaktu s ribarima, znanstvenicima, Vladom, Ministarstvom tako da smo imali sve valjdane podatke i jednostavno Komisija nije mogla preko toga, nisu imali više ništa za reći, objašnjava.

Njihove brojke su bile iz 2015, ali srdela živi 3,4 godine tako da njihovi podatci više nisu točni. Svi oni koji love u Jadranu, izlove negdje oko sto tisuća tona male plave ribe - znači inćuna i srdela. Komisija je to htjela prepolovit, samo Hrvatska izlovi 60 tisuća tona. To bi za nas značilo i gubitak oko deset tisuća radnih mjesta. A to nismo mogli dopustiti, kaže.

Zbog ovog se kandidirala na izborima, ovo joj je bila misija. Sada je završila i Tomašić je najavila povlačenje iz EU parlamenta 30.06.2021. Do tada će se baviti s poljoprivredom, konkretno prošekom i priznavanjem izvornosti. Na njeno mjesto će tada doći Ladislav Ilčić.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/582099/tomasic-pobijedila-ek-nece-biti-kvota-na-izlov-male-plave-ribe

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.