Solidarnost i potpora Albaniji nakon razornog potresa

Solidarnost i potpora Albaniji nakon razornog potresa

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je danas u Bruxellesu na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji "Zajedno za Albaniju", kojoj je cilj prikupljanje financijske pomoći za obnovu zemlje nakon razornog potresa u studenome prošle godine.U svom je uvodnom obraćanju naglasio da je potres koji je pogodio Albaniju odnio 51 život, dok je ranjeno preko 3000 ljudi, a prouzročena je i ogromna infrastrukturna šteta. 

Hrvatska je odmah nakon vijesti o potresu u Albaniju, podsjetio je premijer Plenković, uputila tim za spašavanje od 15 ljudi i 8 potražnih pasa, a Vlada je donijela Odluku o humanitarnoj pomoći u vrijednosti od milijun kuna. Angažman hrvatske Vlade dodatno je dopunjen donacijama Hrvatskog crvenog križa. Nakon što je Albanija putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Europske komisije zatražila pomoć, Hrvatska je u Albaniju poslala tim od 5 građevinskih inženjera i tri pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a. 
Na sjednici prošloga tjedna Vlada je donirala dodatnih milijun eura za rekonstrukciju infrastrukture u području zdravstva i obrazovanja. 
"I dok pružamo svoju pomoć, trebamo slušati i slijediti potrebe naših albanskih prijatelja, a naša potpora mora biti fokusirana i partnerska. Jedino će tako ona imati dugoročan i održiv učinak", poručio je premijer Plenković.
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.