Povjerenik Hogan najavljuje novi paket mjera za transparentnost

Povjerenik Hogan najavljuje novi paket mjera za transparentnost

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan danas je najavio da namjerava dodatno ojačati obveze Europske komisije u pogledu transparentnosti, među ostalim sustavnim izvješćivanjem o radu svih odbora osnovanih u okviru trgovinskih sporazuma EU-a.

U razgovoru s predstavnicima civilnog društva u Bruxellesu, povjerenik Hogan izjavio je: Kad je riječ o trgovinskoj politici, EU je već najtransparentnije javno tijelo na svijetu, ali želimo biti još bolji. Zato ponosno najavljujem da se obvezujemo na još veću transparentnost. Time ćemo dodatno ojačati naš globalni vodeći položaj kreatora transparentne i uključive trgovinske politike.

Novi paket mjera za transparentnost uključuje i objavljivanje:

  • odluke Komisije kojom se državama članicama odobrava vođenje bilateralnih pregovora o ulaganjima,
  • sažetaka zapisnika o osjetljivim neposlovnim aspektima sastanaka Odbora za instrumente trgovinske zaštite i
  • preporuka Komisije za pregovaračke smjernice, ne samo za sporazume o povlaštenoj trgovini, što je uobičajena praksa, već i za sporazume o nepovlaštenoj trgovini. Povjerenik Hogan potvrdio je i da će se inicijativa Komisije za objavu dokumenata u skladu s Uredbom o pristupu dokumentima jednako primjenjivati i na dokumente o trgovini.

Obveze iz paketa o transparentnosti proizvode učinke i počinju se primjenjivati na relevantne dokumente od današnjeg dana.

Kontekst

Danas najavljene mjere temelje se na proaktivnom transparentnom pristupu trgovinskoj politici koji Europska komisija već provodi u djelo. Komisija sustavno objavljuje informacije u svim fazama trgovinskih pregovora, što uključuje prijedloge pregovaračkih smjernica za sporazume o povlaštenoj trgovini koje Komisija dostavlja Vijeću, izvješća o krugovima pregovora, početne pregovaračke prijedloge EU-a, procjene učinka na održivost i dogovoreni tekst u prvoj potvrđenoj pročišćenoj verziji.

Europska komisija aktivno surađuje i s dionicima od kojih traži konkretne informacije koje pridonose provedbi trgovinske politike EU-a utemeljene na dokazima u svim fazama. Provodi otvoreno javno savjetovanje prije inicijative za kreiranje politike, javna savjetovanja, dijaloge s civilnim društvom i aktivnosti informiranja tijekom pregovora te surađuje sa zainteresiranim dionicima u fazi provedbe trgovinskih sporazuma uz posredovanje savjetodavnih tijela civilnog društva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.