Ministar Horvat predsjedao sastankom Vijeća za konkurentnost u Bruxellesu

Ministar Horvat predsjedao sastankom Vijeća za konkurentnost u Bruxellesu

U sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ovog je četvrtka, 27. veljače, po prvi put formalno predsjedao sastankom Vijeća za konkurentnost (COMPET), na kojem su ministri zemalja članica raspravljali o brojnim aktualnim temama i pitanjima od neposredne važnosti za gospodarstvo EU.

Sastanak je započeo točkom koja je, na zahtjev Europske komisije, u posljednji trenutak uvrštena u dnevni red, a doticala se aktualnog stanja i pitanja ekonomskog utjecaja koronavirusa na gospodarstvo Europske unije. O svemu što je do sad učinjeno izvijestio je povjerenik EK Thierry Breton, koji je naglasio kako je važno da Komisija i države članice nastave razmjenjivati informacije i koordinirati mjere na prostoru EU te na nacionalnoj razini, kako bi se lakše borili protiv daljnjeg širenja virusa COVID-19, a time i ograničili posljedice njegova utjecaja na gospodarstvo EU.

Svi zajedno moramo raditi na tome da koordiniranim akcijama i mjerama, u što većem obimu, ublažimo sve moguće posljedice te da što više djelujemo preventivno. Teško je u ovom trenutku reći ili predvidjeti kakav utjecaj bi koronavirus mogao imati na gospodarstvo Europske unije ili u globalnim razmjerima. No, u svakom slučaju, važno je da u svemu tome budemo koliko je to moguće smireni, jer stvaranje nepotrebnog osjećaja panike ni na koji način neće pomoći u rješavanju cijele situacije“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat, te još jednom podsjetio na važnost praćenja svih informacija i uputa koje dolaze od strane relevantnih zdravstvenih organizacija i stručnjaka.

Boljim propisima do ukidanja ili smanjenja administrativnih barijera za poduzetnike

Jedna od važnijih točaka o kojima je Vijeće također raspravljalo bilo je pitanje Europskog zelenog plana, te u tom kontekstu prelaska na kružno gospodarstvo i ambicije Europske unije da do 2050. godine postane prvi klimatski samoodrživ kontinent. „Bez moderne industrije neće biti moguće preoblikovati naše društvo u smjeru održive, klimatski neutralne i digitalne budućnosti. Zbog toga su nam potrebna znatna ulaganja u cijeloj Europi, a od ključne je važnosti da nastavimo promicati nove oblike suradnje s industrijom te poseban fokus stavimo na ulaganja u strateške lance vrijednosti“, zaključio je ministar Horvat.

Također, u ime predsjedatelja Radne skupine na visokoj razini za konkurentnost i rast (HLG), državni tajnik Mario Antonić predstavio je ishod rasprave o Europskom zelenom planu održanom na posljednjem sastanku koji je održan početkom veljače.

Tijekom sastanka održana je i rasprava o nalazima Izvješća o učinkovitosti jedinstvenog tržišta, a Vijeće je također jednoglasno usvojilo Zaključke o boljim propisima. Horvat je iskoristio tu prigodu kako bi naglasio važnost  područja boljih propisa u otklanjanju administrativnih barijera za poduzetnike i olakšavanju poslovanja na cijelom području EU, kao i uključivanja zainteresirane javnosti u zakonodavni proces s ciljem osiguravanja daljnjeg održivog i uključivog gospodarskog rasta.

Hrvatski profesor s FER-a održao prezentaciju na temu umjetne inteligencije

Tijekom neformalnog dijela sastanka razgovaralo se o umjetnoj inteligenciji, o čemu je prezentaciju održao i gost predavač prof. dr. sc. Nikola Mišković, prodekan za znanost s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Ova rasprava se nadovezala na nedavnu strategiju Europske komisije “Oblikovanje digitalne budućnosti Europe”, kojoj je jedan od glavnih stupova i Bijela knjiga o umjetnoj inteligenciji.

Obzirom kako je ovo bio ujedno i prvi sastanak Vijeća u mandatu nove Komisije, povjerenik Breton predstavio je i Program rada Komisije za 2020. godinu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.