Komisijin tim koordinira rad na zaustavljanju epidemije covida-19

Komisijin tim koordinira rad na zaustavljanju epidemije covida-19

Europska komisija pruža sveobuhvatnu potporu kako bi podržala pripreme svih država članica, zaustavila širenje covida-19 i zaštitila zdravlje građana. Danas je oformljena skupina za sprečavanje širenja virusa. Pet povjerenika članova skupine koordinira rad na zaustavljanju epidemije covida-19: Janez Lenarčič, zadužen za upravljanje kriznim situacijama, Stella Kyriakides, za zdravstvena pitanja, Ylva Johansson, za pitanja vezana uz granice, Adina Vălean, za mobilnost i Paolo Gentiloni, za makroekonomske aspekte.

Tim će raditi na tri područja:
-    Prvo je medicinsko područje koje obuhvaća prevenciju i nabavu mjera pomoći, informiranje, predviđanja te suradnju s Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti i Europskom agencijom za lijekove.
-    Drugo obuhvaća mobilnost, od prijevoza do putnih savjeta i pitanja u vezi sa Schengenskim prostorom.
-    Treće obuhvaća gospodarstvo. U sklopu njega se analizira niz poslovnih sektora kao što su turizam, promet, trgovina, lanci vrijednosti i makroekonomija.

Komisija objavljuje i posebnu internetsku stranicu posvećenu covidu-19. Ona sadržava informacije o ključnim aktivnostima u području medicine, civilne zaštite, mobilnosti, ekonomije i statistike, kao i poveznice na web-mjesta država članica, najnovije studije i druge relevantne informacije. Komisija je također u suradnji s 20 država članica pokrenula ubrzani postupak javne nabavepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici za osobnu zaštitnu opremu, a pozivi na podnošenje ponuda šalju se nizu poduzeća odabranih analizom tržišta. Time će se državama članicama olakšati pristup potrebnoj osobnoj zaštitnoj opremi kako bi se nestašice svele na najmanju moguću mjeru. Ugovor bi se trebao potpisati najranije početkom travnja.

Naposljetku, sutra će se potpredsjednica Jourova sastati s predstavnicima internetskih platformi kako bi raspravljali o pitanju dezinformacija u kontekstu izbijanja epidemije covida-19. Oni će procijeniti treba li učiniti više za ublažavanje rizika od dezinformacija. Jutros je održana konferencija za medije predsjednice von der Leyen i povjerenika LenarčičaKyriakosJohanssVălean Gentilonija u Koordinacijskom centru za odgovor na hitne situacije. Izjave predsjednice bit će dostupne ovdjepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici. Konferenciju za medije možete pogledati na kanalu EbSpretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici, a ovdje (link is external)možete preuzeti fotografije. Više informacija o odgovoru EU-a na epidemiju covida-19 dostupno je u pitanjima i odgovorimapretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.