Europska građanska inicijativa: Komisija registrirala inicijativu „Birači bez granica, puna politička prava za građane EU-a”

Europska građanska inicijativa: Komisija registrirala inicijativu „Birači bez granica, puna politička prava za građane EU-a”

Europska Komisija danas je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Birači bez granica, puna politička prava za građane EU-a”. Organizatori pozivaju na reforme u svrhu jačanja postojećih prava glasa i prava kandidiranja građana EU-a na europskim i općinskim izborima u zemlji boravišta i nove zakone kojima bi se ta prava proširila na regionalne i nacionalne izbore te referendume.

Organizatori tvrde da sve veći broj europskih građana živi i radi u državama članicama čiji nisu državljani. Ističu prepreke s kojima se susreću prilikom ostvarivanja prava glasa kada borave u drugoj državi članici. Komisija smatra da je inicijativa pravno dopuštena jer ispunjava potrebne uvjete i stoga ju je odlučila registrirati. U ovoj fazi Komisija nije analizirala sadržaj inicijative.

Nakon današnje registracije inicijative organizatori u idućih šest mjeseci mogu započeti jednogodišnji proces prikupljanja potpisa za podršku. Ako inicijativa prikupi milijun potpisa u roku od godinu dana iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od šest mjeseci te donijeti odluku hoće li uvažiti zahtjev ili ne. U oba slučaja morat će pojasniti svoje obrazloženje. Priopćenje za tisak dostupno je ovdje.

Ostale vijesti iz Europske komisije možete pratiti na sljedećoj poveznici: Daily News.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.