Campi Flegrei odn Flegrejska polja, od grčke riječi za "spaliti", leže oko 20 kilometara od Napulja i načičkana su s nekoliko gradova i sela, uključujući Pozzuoli, Agnano i Bacoli, s ukupno više od 500.000 stanovnika.

Kaldera ima 24 kratera i puno je veći vulkan od obližnjeg Vezuva, koji je uništio Pompeje 79. godine. Više od 1100 potresa potreslo je to područje samo u proteklom mjesecu, uključujući onaj u ponedjeljak (magnitude 4) i prošlotjedni 4,2. po Richteru, što je bio najjači potres u posljednjih 40 godina. Stručnjaci smatraju da je pojačana seizmološka aktivnost vjerojatno povezana sa sporim vertikalnim pomicanjima zemljine kore. Ne postoji neposredna opasnost od erupcije, većina vulkanologa je mirna, ali budući da se tlo trenutno diže 1,5 centimetar mjesečno, neki su zabrinuti za snagu okolnih zgrada.

Ministar civilne zaštite Nello Musumeci rekao je ovaj tjedan da će se evakuacije narediti samo u slučajevima "ekstremne nužde". Očekuje se da će vladin kabinet usmjeriti više sredstava lokalnim agencijama za civilnu zaštitu kako bi mogle brže intervenirati u hitnim slučajevima i financirati komunikacijsku kampanju za podizanje javne svijesti, rekao je Musumeci.

Očekuje se da će nekoliko bolnica na tom području danas započeti s vježbama evakuacije kako bi bile što bolje pripremljene za jače potrese ili erupciju vulkana. Posljednji put Campi Flegrei je bio pogođen nizom velikih potresa 1980-ih, kada je oko 40.000 ljudi evakuirano iz Pozzuolija. Posljednja velika erupcija bila je 1538.

Jedna od najvećih erupcija ovog vulkana dogodila se prije 39.000 godina, a stručnjaci smatraju da bi ova erupcija mogla biti odgovorna za izumiranje neandertalca. Magma iz ove erupcije čak je pronađena na 4500 kilometara udaljenom Grenlandu.