Ministar Banožić na sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu s predsjednikom Zelenskim

Ministar Banožić na sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu s predsjednikom Zelenskim

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski prisutnima je zahvalio na kontinuiranim naporima u pružanju pomoći ukrajinskim braniteljima.

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u srijedu 11. listopada 2023. u Bruxellesu na redovitom 16. sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu, a uoči 600. dana neopravdane i brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Sastanak Obrambene kontaktne skupine održao se na marginama sastanka ministara obrane država članica NATO-a.

Ministar obrane SAD-a Lloyd Austin III otvorio je sastanak istaknuvši važnost daljnje potpore saveznika i partnera Ukrajini, kao i brze dostave ključne vojne opreme na bojišnicu.

O potrebama na bojištu govorili su i novi načelnik Združenog stožera OS-a SAD-a general Charles Q. Brown i zapovjednik EUCOM-a general Christopher Cavolli.

Sastanku je nazočio i predsjednik Volodimir Zelenski, koji je prisutnima zahvalio na kontinuiranim naporima u pružanju pomoći ukrajinskim braniteljima.

„Hvala vam svima što pomažete spasiti Ukrajinu i Ukrajince od Putinovog terora. Demokracija može i mora pobijediti u ovoj bitci“,  rekao je predsjednik Zelenski.

Ministri zemalja sudionica i predstavnici NATO-a i Europske unije izvijestili su o posljednjim donacijama Ukrajini i najavili planirane nove pakete materijalne pomoći.

Sudionicima sastanka obratio se i ministar Mario Banožić, koji je prisutne upoznao s donacijama Republike Hrvatske Ukrajini. Ministar je istaknuo i značajnu ulogu Hrvatske u području razminiranja te istaknuo važnost održavanja Međunarodne donatorske konferencije o razminiranju Ukrajine, koja se 11. i 12. listopada održava u Zagrebu.

„Konferencija će omogućiti sagledavanje izazova i potreba Ukrajine u pogledu razminiranja te će se formirati jedinstvena koordinirana međunarodna platforma za prikupljanje financijskih sredstava u tu svrhu“, kazao je ministar Banožić.

Podsjetimo, na temelju odluka koje je donijela Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska je dosad donirala Ukrajini vojnu pomoć u iznosu većem od 181 milijuna eura. Naime, riječ je o materijalnim sredstvima i vojnoj opremi kojom su se dodatno unaprijedile i osnažile sposobnosti ukrajinske vojske. Ukupna pomoć Ukrajini iznosi 256 milijuna eura što predstavlja značajnu donaciju i potporu ukrajinskom narodu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.