Plenković i Macron za zaštitu civila, uz jasnu osudu Hamasa

Plenković i Macron za zaštitu civila, uz jasnu osudu Hamasa

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i predsjednik Francuske Emmanuel Macron složili su se u Parizu kako se zalažu za smirivanje krize na Bliskom istoku i zaštitu civila, uz jasnu osudu Hamasovog napada na Izrael.Plenković se u francuskoj prijestolnici sastao s Macronom prije nego će sudjelovati na sastancima u sjedištu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) čija Hrvatska nastoji postati članicom.
„Uz jasnu osudu terorističkog napada Hamasa na Izrael, zalažemo se za smirivanje krize na Bliskom istoku i za zaštitu civila”, napisao je Plenković na X-u nakon sastanka u Elizejskoj palači.
Uspješan proces nabave Rafalea jača partnerstvo Hrvatske i Francuske

Plenković je u objavi dodao da se razgovaralo i o „sprečavanju ilegalnih migracija i potrebi rješavanja problema na izvoru”, te da su "prepoznati napori koje Hrvatska ulaže u zaštiti vanjskih granica EU-a”.
Plenković i Macron razgovarali su i o bilateralnim i europskim temama, a „uspješan proces nabave Rafalea jača partnerstvo Hrvatske i Francuske koje želimo staviti i u funkciju razvoja gospodarskih odnosa”.
Hrvatska je od Francuske kupila dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale od kojih će prvih šest doći u Hrvatsku početkom drugog kvartala 2024., a ostali prema ugovorima.
„Krize u susjedstvu EU-a zahtijevaju snažnu suradnju članica i odvažna rješenja”, naglasio je hrvatski premijer.
Hrvatska se obvezuje pristupanju Konvenciji za borbu protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnom poslovanju
Plenković se potom sastao u sjedištu OECD-a s glavnim tajnikom te organizacije Mathiasom Cormannom, a potom će sudjelovati na Vijeću OECD-a.

Uoči sastanaka, Plenković i Cormann potpisali su pismo o prihvaćanju članstva RH u Radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama.
Tim se dokumentom Hrvatska obvezuje da će pristupiti Konvenciji za borbu protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnom poslovanju što prije, što je još jedan važan korak na putu prema članstvu u OECD-u.
Hrvatska je 2017. podnijela zahtjev za članstvo u OECD-u, organizaciji koja okuplja 38 zemalja, a službeno je započela pristupni proces u srpnju 2022. 
Godine 2025. očekuje se drugi ekonomski pregled RH, nakon prvog iz rujna ove godine. Dva ekonomska pregleda preduvjet su da bi zemlja mogla postati članicom.
Cormannu uručeno pismo o hrvatskom doprinosu Programu OECD-a za Ukrajinu
Uz Hrvatsku, ostale zemlje kandidati za članstvo u OECD-u su Argentina, Brazil, Bugarska, Rumunjska i Peru. 
Plenković je Cormmanu uručio i pismo o doprinosu Programu OECD-a za Ukrajinu u iznosu od 250.000 eura.
Uz predsjednika vlade u posjetu OECD-u su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar financija Marko Primorac.
Izvor: Vlada / Hina 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.