U Beču je održan Austrijsko-hrvatski gospodarski forum

U Beču je održan Austrijsko-hrvatski gospodarski forum

S ukupnom robnom razmjenom u 2022. od preko 3,4 milijarde eura, Austrija je sedmo izvozno tržište za hrvatske proizvode sa značajnim prostorom za širenje trgovine. Istaknuto je to, među ostalim, na Austrijsko-hrvatskom gospodarskom forumu u Beču na kojem je sudjelovalo više od 150 sudionika i 40-ak hrvatskih tvrtki iz ICT sektora, građevinarstva, turizma, prehrambene i prerađivačke industrije.

Forum su zajednički organizirale Austrijska i Hrvatska gospodarska komora, a održan je na prvu godišnjicu otvaranja zajedničkog ureda HGK i Hrvatske turističke zajednice u Beču.

"U prvoj godini rada predstavništva u Austriji dodatno smo pozicionirali naše tvrtke i usluge HGK na austrijskom tržištu. Postoji značajan potencijal za proširenje suradnje jer je Austrija s ukupnom robnom razmjenom u 2022. godini od preko 3,4 milijarde eura naše sedmo izvozno tržište, no bilateralnu suradnju i dalje karakterizira vanjskotrgovinski deficit. Uvjeren sam da se to može promijeniti jer u uvjetima globalne nestabilnosti Hrvatska i Austrija mogu pronaći prostor za suradnju za nearshoring i reshoring, posebice u ICT sektoru, prometu i logistici“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Između ostalog, na tribini je istaknut strateški položaj riječke luke i obližnjeg LNG terminala. Takav položaj luke omogućuje bolju povezanost Sredozemlja i srednje Europe, što je posebno došlo do izražaja tijekom nedavnih poremećaja opskrbnih pravaca. S obzirom na uspješnu provedbu Plana oporavka, iz kojeg Hrvatska ima 10 milijardi eura, otvara se još veća mogućnost HGK da svojim članicama pruži potporu u procesima uključivanja, financiranja i povezivanja vezanih uz projekte koji se provode u okviru Plan oporavka.

To vrijedi i za suradnju s austrijskim partnerima

Sudionici tribine na kojoj je između ostalih iz Hrvatske sudjelovao Tomislav Mihotić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture , < i i=3>Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za gospodarstvo i Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK, istaknuo je da se gospodarstva dviju zemalja trebaju usmjeriti na infrastrukturu, energetiku, digitalizaciju i dualni sustav obrazovanja kako bi se potaknuo razvoj malog i srednjeg poduzetništva kao važnog pokretač gospodarstva.


Da je Austrija tradicionalno i poželjno tržište za hrvatske tvrtke pokazao je veliki interes naših gospodarstvenika za forum. Maja Borovina Frankić , voditeljica razvoja Spegra inženjeringa, istaknula je kako je sudjelovanje na forumu dobra prilika za istraživanje bliskog i respektabilnog tržišta u ambicioznom poslovnom okruženju.

"Posebno smo zainteresirani za B2B sastanke i priliku da čujemo interese različitih dionika na tržištu. Ovo je dobrodošla inicijativa HGK i prilika da svoje članstvo iskoristimo u okruženju koje nosi poslovni potencijal. Hrvatska je ravnopravna članica Europske unije, no mogućnosti sudjelovanja na drugim europskim tržištima još uvijek su nedovoljno iskorištene. Svaki organizirani susret s gospodarstvenicima i donositeljima odluka iz drugih zemalja prilika je za nas i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini”, zaključila je Borovina Frankić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.