Prema Damienu Ernstu, profesoru na Sveučilištu u Liegeu, pad cijena energije vrlo će vjerojatno dovesti do kraja visoke inflacije u Uniji.

Podaci pokazuju da su se cijene prirodnog plina i električne energije gotovo vratile na razinu prije krize. Tako je cijena prirodnog plina na jednoj od najpoznatijih burzi – nizozemskoj – trenutačno nešto više od 32 eura po megavat satu, što je tek oko trećina cijene od prije godinu dana. Štoviše, to je čak oko 10 posto manje od cijene prirodnog plina u siječnju 2022., neposredno prije ruskog napada na Ukrajinu.

Jako je pala i veleprodajna cijena električne energije koja je u studenom, prema posljednjim podacima, iznosila dobrih 138 eura po megavat satu. To je otprilike upola manje nego u studenom 2022. i 2021. Statistika uvelike potvrđuje riječi belgijskog stručnjaka da pojeftinjenje energenata praktički "ubija" visoku inflaciju u Uniji. U eurozoni je u studenom iznosio 2,4 posto, što je tek malo iznad cilja Europske središnje banke od 2 posto.

Belgijski stručnjak ocjenjuje trenutne povoljne vremenske uvjete (blagu zimu), poboljšanje energetske učinkovitosti, kao i pad industrijske potražnje za energijom jer su mnoge europske tvrtke zatvorile svoja vrata i preselile se izvan granica Unije. među glavnim razlozima smanjenja cijena energije. No, prema Ernstu, cijene bi mogle opet krenuti naviše ako se zimske temperature značajno smanje ili ako se zaoštre sukobi između Rusije i Ukrajine te Izraela i Hamasa.