Svih 27 država članica podržalo je paket pomoći Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura, Orban popustio pod pritiskom

Svih 27 država članica podržalo je paket pomoći Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura, Orban popustio pod pritiskom

Imamo dogovor. Jedinstvo. Svih 27 čelnika dogovorilo je dodatni paket pomoći za Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi eura unutar proračuna EU-a", napisao je Michel na društvenoj mreži X nakon razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, čelnicima Njemačke, Francuske i Italije te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen . Sastanak je održan prije početka sjednice Europskog vijeća. "Na taj smo način Ukrajini osigurali stabilno, dugoročno i predvidljivo financiranje. EU preuzima vodstvo i odgovornost u potpori Ukrajini, znamo što je na kocki", napisao je Michel. Orban je kasnije objavio da je Mađarska dobila jamstva da europska sredstva dodijeljena Budimpešti, neće biti poslana Ukrajini - objavio je rtvslo. Foto: Orban popustio pod pritiskom, AP'

"Europsko vijeće je potvrdilo naše prioritete. Potpora Ukrajini. Borba protiv ilegalnih migracija. Potpora europskoj konkurentnosti. Dobar dan za Europu", napisala je von der Leyen na mreži X.

Prema neslužbenim informacijama, dogovoreno je da će Europsko vijeće svake godine raspravljati o provedbi financijskog instrumenta za Ukrajinu na temelju godišnjeg izvješća Europske komisije. Ako bude potrebno, čelnici će za dvije godine pozvati povjerenstvo da pripremi prijedlog revizije instrumenta u okviru budućeg dugoročnog proračuna. Orban je uoči sjednice zatražio da države članice svake godine konsenzusom odobravaju pomoć Ukrajini.

Poruka SAD-u i Ukrajincima

Sporazumom o pomoći Ukrajini EU šalje poruku i SAD-u, rekli su nakon summita von der Leyen i Michel, koji smatra da šalju poruku i Ukrajincima da ih i dalje podržavaju.
"Ovo je i poruka našim europskim građanima, jer pokazuje naše jedinstvo i vodstvo Europske unije, kao i da se nećemo dati zastrašiti Rusijom koja krši međunarodno pravo", rekao je .

"Nadalje, šaljemo poruku Sjedinjenim Državama i našim partnerima diljem svijeta koji podupiru Ukrajinu i njezin teritorijalni suverenitet i cjelovitost", dodao je, izrazivši nadu da će odluka EU-a o daljnjoj pomoći ohrabriti vlasti u Sjedinjenim Državama odobriti potporu Ukrajini.

Predsjednik komisije također vjeruje da će odluka čelnika potaknuti Sjedinjene Države da daju pravičan udio pomoći Kijevu.

Njemački kancelar Olaf Scholz također smatra da je to signal iz Sjedinjenih Država, gdje republikanci u Kongresu blokiraju odobravanje 61 milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini . "Nadam se da će poruka koju danas šaljemo pomoći da se stvari olakšaju kako bi američki predsjednik Joe Biden mogao dobiti odobrenje za svoj plan pomoći Ukrajini", rekao je Scholz.

Prema riječima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona , današnji sporazum također pokazuje da Europa neće oklijevati podržati Ukrajinu. "Poruka je jasna: Rusija ne može računati na umor Europljana da podrže Ukrajinu", rekao je novinarima.

Sredstva za Mađarsku ostaju zamrznuta

Prema riječima diplomata, Bruxelles, iako je Mađarska pristala nastaviti financirati Ukrajinu, još neće odmrznuti sredstva Budimpešti. Neimenovani diplomat rekao je da će Mađarska ipak morati ispuniti svoje obveze kako bi bila kvalificirana za sredstva EU-a.

Predsjednik komisije zanijekao je da će mađarski premijer dobiti jamstva o odmrzavanju europskih fondova namijenjenih Mađarskoj u zamjenu za potporu Ukrajini. Macron je također uvjeravao novinare da "Mađarska nije dobila nikakav dar".

Orban je kasnije objavio da je Mađarska dobila jamstva da europska sredstva dodijeljena Budimpešti, a zamrznuta u Bruxellesu, neće biti poslana Ukrajini.
Kako je rekao, Mađarska je bila zabrinuta da će novac EU namijenjen Mađarskoj otići u Ukrajinu.

"Konačno smo dogovorili mehanizam kontrole kako bismo osigurali da se novac troši razumno i dobili smo uvjeravanja da mađarski novac neće završiti u Ukrajini", rekao je u videoporuci objavljenoj na Facebooku

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.