Europski zeleni okupili se u Lyonu, pridružuje im se i Možemo

Europski zeleni okupili se u Lyonu, pridružuje im se i Možemo

Odgovor na pitanje Kako postići smanjenje štetnih utjecaja na okoliš, pokušavaju pronaći europski Zeleni stranka kojoj će se danas pridružiti i zagrebački gradonačelnik i njegova stranka Možemo. Klimatska i socijalna kriza nisu odvojene, a obje su rješive uz "malo manje priče, a malo više djelovanja", poruka je Europske zelene stranke, grupacije okupljene u petak u Lyonu kojoj će se danas pridružiti i hrvatska stranka Možemo, piše HRT. 

Europska zelena stranka osnovana je 2004. godine i danas okuplja stranke iz gotovo svih europskih zemalja koje su dio vlasti u sedam članica Europske unije Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Irskoj, Latviji, Poljskoj i Španjolskoj.  Zeleni imaju i gradonačelnike u nizu gradova poput Amsterdama, Bordeauxa, Strasbourga i Budimpešte, a od subote, kad će se glasati o članstvu stranke Možemo u toj političkoj grupaciji, vrlo vjerojatno i Zagreba. 

Zeleni su se okupili na Kongresu u Lyonu, gradu na čijem je čelu također njihov član, kako bi uskladili svoje djelovanje uoči europskih izbora u lipnju i izabrali svoje spitzenkandidate. 
Njihov program za te izbore i za EU može se sažeti uz pomoć pjesme Elvisa Presleya, rekla je u uvodu kongresu Marine Tondelier, glavna tajnica francuskih zelenih: Little less conversation, little more action please (Malo manje razgovora, a malo više djelovanja, molim).

Ograničenom planetu nije moguć neograničen rast 

To će se djelovanje usredotočiti protiv ideje da je na ograničenom planetu moguć neograničen rast, protiv porezne nepravde, rezanja javnih usluga, neodrživih ekonomskih politika i investicija štetnih za okoliš, bogaćenja pojedinaca nauštrb dobrobiti većine, dodala je pak njezina sunarodnjakinja Melanie Vogel, supredsjednica europskih Zelenih koji u Europskom parlamentu trenutno imaju 52 zastupnika.

Vogel je kazala kako vladajući danas razbijaju toplomjer kako bi sakrili visoku temperaturu. Naglasila je kako klimatska i socijalna kriza nisu odvojene, te kako za obje postoje i sredstva i rješenja, samo izostaje politička volja. 
Zeleni će održivim stanovanjem sniziti stanarine, obnovljivom energijom njezinu cijenu za kućanstva, održivim prometom će pojeftiniti i putovanja, a suverenom prehrambenom politikom smanjiti cijenu zdrave hrane, obećava Vogel.

Thomas Waitz, austrijski poljoprivrednik koji je drugi supredsjedatelj zelenih, rekao je kako se ta grupacija bori protiv snažnih igrača u svijetu, poput industrije fosilnih goriva, farmaceutske industrije i proizvođača umjetnih gnojiva, nekih od najmoćnijih tvrtki na svijetu koje kontaminiraju europske demokratske procese vojskom lobista i odvjetnika. Njihovim djelovanjem razvodnjavaju se zelene politike u Europskom parlamentu, nastavio je Waitz.

Austrijanac je naglasio kako obnovljivi izvori energije nisu samo spas od klimatske katastrofe, nego i obrana od onih koji energetiku ucjenama koriste kao oružje. 
- Sve te milijarde, ako sami proizvodimo energiju, ostaju ovdje za obrazovanje, društvenu skrb, okoliš, kazao je.
U vrijeme dok poljoprivrednici prosvjeduju diljem Europe, pa i u Francuskoj gdje se kongres zelenih održava, Waitz je rekao kako i oni moraju uključiti u donošenje zelenih politika. 

Na skupu zelenih, koji je supredsjedatelj nazvao najvećim u povijesti, govorila je i predstavnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska. Istaknula je kako se u bjeloruskim zatvorima nalazi niz zelenih aktivista, od kojih su neki i umrli ili im je sudbina nepoznata.
Tihanovska, protivnica bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka na spornim izborima 2020., otkad je u egzilu, poručila je da je sudbina njezine zemlje izravno vezana sa sudbinom Ukrajine, pa je pozvala na nastavak pomoći ratom pogođenoj zemlji.

Pobjeda Ukrajine bit će konačan poraz Lukašenka i ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekla je Bjeloruskinja, zahvalivši zelenima na podršci koju pružaju oporbi u njezinoj državi.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.