Fatalna zamjena kod dvaju bolesnika u Ljubljani utječe i na stanje zdravstva u Sloveniji

Fatalna zamjena kod dvaju bolesnika u Ljubljani utječe i na stanje zdravstva u Sloveniji

LJUBLJANA-Protekli vikend dodatno je potreslo slovensko zdravstvo. Otkriven je slučaj fatalne zamjene kod dva bolesnika na gastroskopiji želudca u Medicinskom centru Barsos u Ljubljani. Sve je u ovom slučaju krenulo krivim putem još 4. listopada prošle godine, kada su u centru Barsos kod dva pacijenta izvršili gastroskopiju želudca i uzeli po uzorak tkiva za histološki pregled i poslali Institutu za patologiju Ljubljanskog medicinskog fakulteta. Na jednom uzorku tkiva histološki je utvrđena nazočnost ćelija raka i pacijent je upućen na dalje liječenje u Onkološki institut u Ljubljani. Multidisciplinarni konzilij je na temelju histološkog nalaza savjetovao operaciju, koja je izvršena krajem mjeseca studenog prošle godine.

U postupku pregleda operativnog tkiva sa odstranjenog želudca nije bilo ćelija raka. Na ponovnom histološkom pregledu oba tkiva koncem prosinca prošle godine rezultati su pokazali nazočnost stanica raka kod drugog pacijenta. Tek koncem siječnja ove godine je Medicinski centar Barsos obavijestio Onkološki institut, da je „vjerojatno došlo do zamjene uzoraka za dva bolesnika“. Sada se još istražuje gdje je došlo do te fatalne grješke. U međuvremenu se rješava zdravlje bolesnika sa izvađenim želucem i to se radi u Onkološkom institutu, a direktorica Medicinskog centra Barsos Urša Murn tvrdi, da je drugi pacijent, koji boluje od raka, u postupku odgovarajućeg hitnog liječenja.

Slovenska javnost je zabrinuta sa ovim slučajem zbog mogućnosti, da je prisutno još takvih ili sličnih slabosti, ali i zbog prilično sporog postupka utvrđivanja pravog stanja bolesti oba pacijenta. Recimo, da se sve to događa u vrijeme kada se nakupilo više problema u funkcioniraju sustava zdravstva u Sloveniji. Forsiranje privatnog zdravstva u slovenskoj javnosti doživljeno je kao slabije ukupno pružanje zdravstvenih usluga pučanstvu. Prvi ministar zdravstva u sadašnjoj vladi je zbog tih slabosti morao podnijeti ostavku. Novu ministricu dočekao je do sada najveći i najduži štrajk slovenskih liječnika i dijela zdravstveno osoblja.

Liste čekanja su sve duže, a liječnici traže veće plaće. Problema u zdravstvu Slovenije je sve više. Sada je to očito najveći problem slovenske vlade na čelu sa dr. Robertom Golobom, koji ovih dana mora voditi i resor pravosuđa, jer je ministrica u ostavci pokazala vrlo slabe rezultate u rješavanju materijalnih problema sudstva, što je dobilo epilog u kupnji jedne oronule kuće na periferiji Ljubljane po pretjerano visokoj cijeni i u sumnji korupcije. Ovaj slučaj potresao je stanje druge stranke u vladi – Socijalne demokrate, koju vodi potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, inače vrlo agilna i uspješna na međunarodnoj sceni, posebice u Vijeću sigurnosti OUN. 

FOTO: direktorica Medicinskog centra Barsos Urša Murn/ Slika s ekrana / RTVSLO

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.