Nema dogovora o vodećim funkcijama u EU, Michel poručio da im još treba vremena

EU

Kasno sinoć čelnici zemalja Europske unije završili su prve razgovore o podjeli vodećih mjesta u europskim institucijama. Iako još nema dogovora, očekuje se da će potvrditi novi mandat Ursule von der Leyen na čelu Europske komisije i Robertu Metsolu za Europski parlament. Na zatvorenom sastanku lidera u Bruxellesu čuli su se i novi prijedlozi o podjeli mandata.

I iako su danima unaprijed poslovično dobro informirani briselski kuloari prenosili medijima kako bi "ovaj put odluke o EU čelnicima trebale biti relativno brzo donesene", pokazalo se kako će trebati barem još jedno okupljanje idućeg tjedna.

- Uvijek kada se ne donesu odluke u Europskoj uniji, stvari mogu otići u nekom drugom pravcu. Ali ne mislim da hoće. Ne mislim da će se ponoviti 2019-a kada smo imali jednu veliku tombolu s dužnostima, i sve je bilo na stolu u ta tri dana. To ovaj put nije slučaj. Sve izgleda puno jasnije, rekao je Mark Rutte, nizozemski premijer.

 - Ovo je poseban trenutak. Zašto? Jer su ovdje akteri političke stranke, i to je u skladu s rezultatima europskih izbora. Ali Europsko vijeće je važno tijelo, i moramo osigurati da će ono u budućnosti jamčiti što je više moguće jedinstva Europske unije, rekao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

Ursula von der Leyen ima široku potporu za drugi mandat na čelu komisije. I dok je navodno Francuska imala ideje o alternativi, upravo loš rezultat Macronove stranke na euroizborima otupio je oštricu takve ideje.

Oko druge žene, na čelu parlamenta, također pučanke, Maltežanke Roberte Metsole, čini se, dvojbi nema.

- Dakle, parlament sam bira svog predsjednika. Ja sam podnijela formalnu kandidaturu, rok je bio podne. Vidjet ćemo, rekla je Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta.

Ako se karte ipak podijele kako je najavljivano, najviši poslovi u Uniji bili bi podijeljeni po stranačkom ali i zemljopisno-regionalnom ključu. Pa bi tako ljevicu ali i jug Europe na mjestu čelnika Europskog Vijeća predstavljao bivši portugalski premijer Antonio Costa, kojemu donekle zapreku predstavlja aktualna istraga o trgovini utjecajem. No, čini se kako trag istražitelje ipak ne vodi izravno do njega. Ipak, nordijski blok bi navodno radije vidio dansku premijerku Mette Frederiksen. Zanimljiv prijedlog iznio je hrvatski premijer - pola mandata na čelu vijeća socijalistima, druga polovica njegovim pučanima. On pojašnjava da gleda širu sliku.

- Nego su tu i glavni tajnik NATO-a, glavni tajnik Vijeća Europe, nedavno izabrana čelnica Europske investicijske banke i u cijelom tom kontekstu treba vidjeti kako se reflektira volja birača na europskim izborima i kako se reflektira trenutno stanje vlada u pojedinim državama. Tu je pozicija EPP-a bitno snažnija nego što je bila prije pet godina, poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Ključno povjereničko mjesto za vanjsku politiku i sigurnost pripalo bi estonskoj premijerki, liberalki Kaji Kallas. Bude li potvrđena to će značiti kako je šefica EU diplomacije osoba s ruske policijske tjeralice. U Moskvi joj ne mogu oprostiti rušenje sovjetskih spomenika u malenoj Estoniji.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/nema-dogovora-o-vodecim-funkcijama-u-eu-michel-porucio-da-im-jos-treba-vremena-11613646

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.