Plenković: Vijeće raspravlja o strateškom planu, podršci Ukrajini i novim čelnicima EU-a

PLENKOVIĆ

Premijer Andrej Plenković sudjeluje u Bruxellesu na sjednici Europskog vijeća, gdje se raspravlja o tri ključne teme. 

Prvo, usvajanje strateškog plana rada Europskih institucija za sljedećih pet godina, u kojem je Hrvatska aktivno sudjelovala.

Plenković je naglasio važnost tog dokumenta jer uključuje teme bitne za Hrvatsku, poput demografskih izazova, proširenja EU-a, zelene tranzicije, digitalne transformacije te suočavanja s ekonomskom i energetskom krizom.

Druga važna tema je podrška Ukrajini, koja uključuje susret s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Plenković je čestitao Ukrajini na pokretanju pregovora za članstvo u EU-u naglasivši da Hrvatska snažno podržava Ukrajinu na europskom i bilateralnom planu.

Treća tema je izbor ključnih čelnika europskih institucija. Očekuje se da će Europska pučka stranka podržati Ursulu von der Leyen za još jedan mandat na čelu Europske komisije, dok bi bivši portugalski premijer Antonio Costa trebao postati predsjednik Europskog vijeća. Estonska premijerka Kaja Kallas predložena je za visoku predstavnicu za vanjske poslove.

Plenković je istaknuo dugogodišnji prijateljski odnos s Kallas te izrazio očekivanje da će predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola biti ponovno izabrana.

To su tri ključne teme današnjeg sastanka Europskog vijeća, uz raspravu unutar Europske pučke stranke, zaključio je Plenković.

Čelnici EU-a zapečatit će na summitu dogovor o najvišim dužnostima

Čelnici EU-a trebali bi zapečatiti dogovor o podjeli najviših dužnosti Europske unije na dvodnevnom summitu u Bruxellesu u četvrtak i petak.

Plenković je prije summita razgovarao s Ursulom von der Leyen, rekavši da su samo načelno razgovorali o podjeli resora unutar Komisije i da će detaljniji razgovori slijediti nakon glasanja u Europskom parlamentu.

- Jednom kada dobije većinu u Europskom parlamentu, a što nije jednostavno, detaljnije ćemo razgovarati o toj temi i mi ćemo sigurno predložiti portfelj koji je dobar i koristan i za Hrvatsku i za Komisiju, rekao je Plenković.

Costa bi na mjestu predsjednika Europskog vijeća trebao biti dvije i pol godine, a Charlesa Michela trebao bi zamijeniti 1. prosinca. Plenković je rekao da će se po isteku mandata predsjednika Europskog vijeća od dvije i pol godine o tome ponovno razgovarati.

Predsjednik Europskog vijeća, koji predsjedava i priprema sastanke na vrhu EU-a, inače se bira na mandat od dvije i pol godine, koji se jednom može obnoviti. Do sada su sva trojica predsjednika odradili po dva puna mandata od po dvije i pol godine.

Posebni gost summita je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Prije početka sasastanka na vrhu EU i Zelenski potpisali su niz sigurnosnih sporazuma s Ukrajinom čiji je cilj podržati tu zemlju u obrani od ruske agresije.

Meloni i Orban kritizirali dogovor

Glavne dužnosti u EU-u dijele se nakon izbora za Europski parlament u zamršenom procesu koji treba uzeti u obzir rezultate glasovanja, u skladu s ugovorima EU-a.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni snažno se zalagala za priznavanje rezultata svoje krajnje desne stranke na europskim izborima i oštro kritizirala proces podjele dužnosti.

Mađarski premijer Viktor Orban također se usprotivio dogovoru. U objavi na X-u konzervativni premijer rekao je da bi "najviši dužnosnici EU-a trebali predstavljati svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale".

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/celnici-eu-a-zapecatit-ce-na-summitu-dogovor-o-najvisim-duznostima-11631413

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.