Ministar Anušić u Mostaru: Hrvate na području RH i BiH nitko nikada neće moći podijeliti

Ministar Anušić u Mostaru: Hrvate na području RH i BiH nitko nikada neće moći podijeliti

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić danas 11. lipnja nazočio je otkrivanju spomenika “Zore slobode” u sklopu središnje svečanosti obilježavanja 32. obljetnice operacije “Lipanjske zore” koja se održala u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru. Kazavši kako mu je izuzetna čast nazočiti obilježavanju 32. obljetnice operacije „Lipanjske zore“ i odati počast hrabrim ljudima koji su dali svoje živote za slobodnu hrvatsku državu, ministar obrane Hrvatima u Bosni i Hercegovini zahvalio je na svemu što su do danas učinili za boljitak hrvatskog naroda i hrvatske države.

„Hrvatski narod je uvijek uz vas, a tako i Vlada Republike Hrvatske, premijer Plenković i ja osobno – bit ćemo uvijek tu u obrani vaših interesa i vrijednosti, a kako će vrijeme odmicati, naša podrška bit će sve jasnija i vidljivija, opipljivija“, rekao je ministar obrane te podsjetio na teške i izazovne ratne dane u kojima je stvarana moderna hrvatska država. „Hrvatski je narod stoljećima čekao svoju slobodu i neovisnost, govorimo o narodu koji je stoljećima krvario i ginuo za ovo što danas imamo. Zahvaljujući hrabrosti i požrtvovnosti svih tih ljudi, danas imamo hrvatsku državu, našu domovinu, himnu i zastavu, imamo svoje zakone i budućnost za generacije koje dolaze“, poručio je ministar naglasivši kako nam je obaveza osigurati mir mladima kao znak zahvalnosti za sve ono što su učinili oni koji su ga nama osigurali.

„Nikada ne smijemo zaboraviti sva ova imena uklesana u spomenik, kako ovdje u Mostaru, tako i diljem cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hrvati na području Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, neodvojivi su, nedjeljivi su – nikada ih nitko neće moći podijeliti. Mi smo jedan narod, narod koji se mora podržavati i moramo biti jedni uz druge kao i u vremenima ratnih devedesetih kada smo svi pomagali jedni drugima, ostavljali živote za našu slobodu“, istaknuo je Anušić u svom obraćanju i naglasio kako je upravo politika, ključna za opstojnost i bolju budućnost našega naroda.

„Hrvatski narod je uvijek uz vas, a tako i Vlada Republike Hrvatske, premijer Plenković i ja osobno – bit ćemo uvijek tu u obrani vaših interesa i vrijednosti, a kako će vrijeme odmicati, naša podrška bit će sve jasnija i vidljivija“. „Tih devedesetih godina stvorili smo sve preduvjete da imamo kvalitetnu i dobru politiku te je ključ da politički mudro djelujemo i radimo za budućnost koja je pred nama i da više nikada ne budemo u situaciji kao onda kada smo se borili za svoju vlastitu slobodu i opstojnost“, naglasio je potpredsjednik Vlade Anušić te dodao kako je Hrvatska vojska danas glavni jamac sigurnosti naše domovine – garancija da se ratni dani više neće ponoviti.

Anušić izrazio podršku Bosni i Hercegovini na putu prema EU

Govoreći o aktualnoj sigurnosnoj situaciji ministar Anušić podsjetio je da se s velikim sigurnosnim izazovima nose i druge zemlje u regiji, ali i u svijetu no kako vjeruje da pametna politika može napraviti puno u suočavanju sa svim tim ugrozama. Ministar obrane izrazio je još jednom i podršku Bosni i Hercegovini na putu prema euroatlantskim integracijama. Tim povodom zapaljena je i zavjetna svijeća na novootkrivenom spomeniku „Zore slobode“ koju su nosili i zapalili ratni zapovjednici Zlatan Tomas, Marko Stojačić, Predrag Mandić Lija, Mile Pušić, Ilija Nakić, Ivo Filipović, a služena je i sveta misa.

Uz okupljene članove obitelji stradalih u operaciji „Lipanjske zore“ kao i njezine sudionike, svečanosti u Mostaru nazočili su i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić, veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general-bojnik Tomo Kolenda, nadbiskup Vrh-Bosanski msgr. Tomo Vukšić, gradonačelnici Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog, Čapljine, Čitluka, Stoca, Gruda, Rame, Posušja, Tomislavgrada, Livna, Kupresa, Ravnog i drugi.

Foto: MORH/J.Kopi

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.