Schmidt najavio da će reagirati ako vlasti RS-a pokušaju odcjepljenje od BiH

SCHMIDT

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izjavio je da će poduzeti korake i neće tolerirati eventualne poteze koji bi vodili odcjepljenju Republike Srpske od BiH potvrđujući kako mu je Vijeće za provedbu mira dalo zeleno svjetlo da se koristi širokim ovlastima koje su mu na raspolaganju.

Ponašanje tijela vlasti Republike Srpske koje ide protiv Daytona neće se tolerirati, rekao je Schmidt na konfrenciji za novinare u Sarajevu.

 Protekla dva dana zasjedalo je Vijeće za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini, koje čine predstavnici vodećih zapadnih administracija uključujući SAD, Ujedinjeno Kiraljevstvo, Europsku uniju te Tursku, koja ondje predstavlja Organizaciju islamske suradnje (OIC).

PIC daje smjernice za rad visokog predstavnika, a s ovoga zasjedanja podržan je rad njemačkog političara na čelu međunarodne zajednice u BiH, čiju ulogu osporavaju vlasti Republike Srpske, a njihov predsjednik najavljuje poteze koji bi vodili odcjepljenju toga bosanskohercegovačkog entiteta.

- Ovakvi potezi ne bi prošli bez posljedica. Svi moraju biti svjesni da je ovo opasna igra, istaknuo je Schmidt.

U zaključcima PIC-a istaknuto je da se Schmidt može koristiti visokim ovlastima, tzv. bonnskim ovlastima koje podrazumijevaju mogućnost smjena dužnosnika, poništavanja odluka i nametanja zakona.

Dodaje se da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

- Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na temelju Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet, stoji u zaključcima Vijeća za provedbu mira u kojima se poziva na suradnju s visokim predstavnikom te ispunjavanje uvjeta koji vode zemlju prema europskim integracijama.
 
IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.