Rohani optužio SAD da podržava terorizam na Bliskom istoku

Rohani optužio SAD da podržava terorizam na Bliskom istoku

Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je SAD da je glavni u podržavanju terorizma na području Bliskog istoka. Istodobno, francuski i britanski čelnici nastoje ga uvjeriti da se sastane s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom tijekom Opće skupštine UN-a u New Yorku u nadi da će se tim susretom otvoriti put ublažavanju napetosti između dviju strana.

Erdogan u UN-u: Nuklearno oružje za sve ili za nikoga

Donald Trump je u svom govoru na Općoj skupštini  izravno optužio Iran za napade na saudijska naftna postrojenja i "krvožednost" te je govorio o "četiri desetljeća neuspjeha" Irana, nakon Islamske revolucije. Pozvao je iranske vođe da "napokon stave svoj narod na prvo mjesto", optužujući Iran za "fanatični" cilj da se domogne nuklearnog oružja.

Hasan Rohani je tijekom boravka u New Yorku za Fox News na pitanje vezano za Trumpov komentar o "krvožednosti" Irana izjavio da je Amerika, nažalost, "podržavatelj terorizma" u toj regiji te da se na prostorima gdje ona intervenira "terorizam širi". Posebice je optužio SAD za zračne napade u Siriji bez odobrenja sirijske vlade, saveznice Teherana.

Iran uvjetuje pregovore sa SAD-om američkim povratkom nuklearnom sporazumu iz 2015., a Trump je na Općoj skupštini branio povlačenje iz sporazuma i nametanje sankcija Iranu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se u New Yorku sastao s Rohanijem, izjavio je da će se propustiti prilika ako Rohani napusti SAD a da se ne sastane s Trumpom. S tim se složio i britanski premijer Boris Johnson koji je bio na sastanku.

Rohani je rekao da je spreman razgovarati o malim promjenama, dopunama nuklearnog sporazuma iz 2015. potpisanog između Irana i šest svjetskih sila ako SAD ukine sankcije Islamskoj Republici.  Trump je odgovorio da nema namjeru odustati od sankcija.
 
Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon odvojenih razgovora s predsjednicima SAD-a i Irana rekla da će pozdraviti pregovore dviju zemalja, ali da je nerealno očekivati da će prije nego što do njih dođe, Washington ukinuti sankcije Islamskoj Republici. Pakistanski premijer Imran Khan izjavio je da je Trump od njega zatražio da pomogne u smirivanju napetosti s Iranom te da je već razgovarao s Rohanijem i pokušao posredovati.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/544857/rohani-optuzio-sad-da-podrzava-terorizam-na-bliskom-istoku

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.