Rusija napada Avdiivku iz svih smjerova, situacija teška

RAT U UKRAJINI

Velik broj ruskih trupa napada grad Avdiivku u istočnoj Ukrajini iz svih smjerova, a situacija je sve teža za ukrajinsku vojsku koja brani grad, rekao je gradonačelnik u četvrtak.

Ruske snage krenule su u operaciju na istočnoj bojišnici u industrijskoj regiji Donbas u Ukrajini i od listopada pokušavaju presjeći opskrbne linije i okružiti ukrajinske snage ukopane u Avdiivki.

- Neprijatelj vrši pritisak iz svih smjerova. Nadiru s vrlo brojnim snagama, rekao je gradonačelnik Avdiivke Vitalij Barabaš na televiziji, opisujući situaciju kao "vrlo tešku i vruću".

Avdiivka je već pretrpjela golemu štetu, a u gradu je trenutno samo 941 stanovnik od 32.000 ljudi koliko ih je nekada živjelo, rekao je Barabaš.

Pad Avdiivke ruske bi vlasti predstavile kao teško izborenu pobjedu prije izbora sljedećeg mjeseca na kojima se uvelike očekuje reizbor predsjednika Vladimira Putina.

U svom dnevnom izvješću o situaciji u Avdiivki, ukrajinska vojska priopćila je da kijevske trupe koče ruske snage.

- Naši vojnici čvrsto drže obranu, nanoseći značajne gubitke napadačima, istaknuo je.

Ukrajinske kopnene snage priopćile su da je na istoku zemlje situacija napeta.

- Neprijatelj pokušava probiti našu obranu u području Časiv Jar (u regiji Doneck), a male skupine napadaju naglo i lokalno pod zaštitom bespilotnih letjelica i topništva, rekli su u aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.

Kijev su posljednjih dana posjetili brojni međunarodni dužnosnici, a u dvodnevnom je posjetu bio i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Borrell.

Predsjednik Zelenski i Borrell najviše su pozornosti posvetili sigurnosnim pitanjima, vojnim potrebama ukrajinskih obrambenih snaga i važnosti što brže implementacije plana EU-a o isporuci milijuna komada streljiva Ukrajini.

Razgovarali su i o nacrtu zakona o mobilizaciji koji je prošao prvo čitanje u ukrajinskom parlamentu. Zakon će, ako bude donesen, omogućiti Kijevu da mobilizira više ljudi, uz strože kazne za izbjegavanje vojnog roka.

- Moramo se obvezati i učiniti sve što je potrebno. Ne treba govoriti 'koliko dugo treba', nego 'koliko god treba'. To nije mjera vremena, to je mjera količine i kvalitete naše podrške upravo sada, u trenutku kada je potrebn, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

- Ukrajina u neviđenim razmjerima povećava proizvodnju streljiva, EU poduzima mjere bez presedana za proizvodnju i kupnju streljiva od trećih zemalja. Ali ovo pitanje zahtijeva sveobuhvatan pristup. Moramo se pobrinuti da vlade potpišu dugoročne ugovore s proizvođačima streljiva u Europi te da ukrajinski i europski proizvođači još više surađuju i povećaju proizvodnju. Uklonimo sve administrativne prepreke. Moramo stvoriti neku vrstu zajedničkog tržišta za obrambenu industrij, rekao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-145-11343051

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.