Lunarna Nova godina, također poznata kao Kineska Nova godina ili Proljetni festival, početak je godine u lunarnom kalendaru koji se tradicionalno koristi u mnogim istočnoazijskim zemljama, uključujući Kinu, Vijetnam, Singapur, Južnu Koreju i druge. Prema gregorijanskom kalendaru, lunarna Nova godina obično se slavi između kraja siječnja i sredine veljače. Tijekom slavlja, koje obično traje 15 dana, obitelji se okupljaju na gozbama, razmjenjuju darove ili sudjeluju u raznim svečanim aktivnostima poput plesova zmajeva i lavova, vatrometa i posjeta hramovima.

Prema lunarnom kalendaru, svaka je godina povezana s jednom od dvanaest životinja kineskog horoskopa. Iako je kineski horoskopski kalendar nevjerojatno složen, najbolje ga je opisati kao 12-godišnji ciklus predstavljen s 12 različitih životinja određenim redoslijedom: štakor, bik, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pasž, i svinja. Osobni znak određen je godinom rođenja, što znači da će sva novorođenčad u nadolazećoj lunarnoj godini biti rođena u znaku Zmaja. Tradicionalno, za svaki kineski znak, sreća i prosperitet uvelike ovise o Tai Sui pozicijama. To je uobičajeno ime za zvjezdana božanstva za koja se vjeruje da rotiraju paralelno i suprotno od Jupitera, javlja CNN. 
Foto:Zašto crvena boja i vatromet?

Bezbrojne su narodne priče povezane s lunarnom novom godinom, ali mit o Nianu ističe se kao jedan od najzabavnijih. Legenda kaže da je Nian bio žestoka podvodna zvijer s oštrim zubima i rogovima. Svake lunarne nove godine ispuzao je na obalu i napao obližnje selo. Jednog dana pojavio se tajanstveni starac koji je inzistirao da ostane u selu unatoč tome što su ga upozorili na nadolazeću opasnost. Na iznenađenje mještana, starac i selo preživjeli su potpuno neozlijeđeni. Muškarac je tvrdio da je prestrašio Nian tako što je na vrata objesio jarkocrvene ukrase, odjenuo crvenu odjeću kao dodatak i dodao vatromet. Ova tradicija živi i danas u zemljama koje slave lunarnu Novu godinu.

Unatoč zabavi, ljudi koji slave lunarnu Novu godinu imaju puno posla s pripremama. Proslave traju 15 dana, ponekad i više, au tom razdoblju odvijaju se razne aktivnosti i zadaci koji su im dodijeljeni, a sve počinje tjedan dana prije Nove godine.

Velika obiteljska večera

Velike večere na lunarnu Novu godinu na kojima se okupljaju šire obitelji neizostavan su dio slavlja. Obiteljski jelovnici razlikuju se od mjesta do mjesta, ali ono što je zajedničko svim jelima je da su simbolično povezana s riječima i predmetima za koje se kaže da donose sreću.

Poznata po svojim neobično velikim stopalima, piletina dong tao bila je delicija u Vijetnamu generacijama i tradicionalno će biti na jelovniku mnogih obitelji koje slave lunarnu Novu godinu. Rijetka vrsta peradi, poznata i kao zmajeva kokoš, koja ima ljuskava crvena stopala, potječe iz sela Dong Tao, 30 kilometara jugoistočno od Hanoja.

Dong tao piletina, teška i do šest kilograma, delicija je koja je nekada bila dostupna samo kraljevskoj obitelji. Kaže se da svojim vlasnicima donosi sreću i bogatstvo. Danas je potražnja za ovom piletinom hrskave teksture, izrazito mirisne arome i bogatog okusa znatno porasla, iako životinja još uvijek nije jeftina. "Odraslo zmajevo pile iz sela Dong Tao prodaje se za do pet milijuna donga (oko 190 eura) ili ponekad čak i za 10 milijuna donga", rekao je Reutersu Le Trong Dung , uzgajivač pilića u selu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Loc Duc Toan , 25-godišnji kuhar iz Hanoja, rekao je za Reuters da je dong tao piletina najukusnija kada je stara 13 do 15 mjeseci, dodajući da je kuhanje na pari jedan od najboljih načina za pripremu. " Kada se kuha na pari, koža će biti hrskava sa svojom mirisnom aromom, a meso će biti slađe u odnosu na običnu piletinu ", dodao je. Pilići se sada uzgajaju i izvan sela, što je prilika za širi krug kupaca, ali prema riječima lokalnog poljoprivrednog dužnosnika Phan Van Hieua , najbolji okus imaju oni uzgojeni u selu i hranjeni samo neoljuštenom rižom i kukuruzom. "Proizvodnja još nije zadovoljila domaću potražnju", rekao je. Ipak, dodao je: "Siguran sam da u skoroj budućnosti nećete pronaći dong tao piletinu ni u jednom KFC restoranu."