Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

DUBAI

Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a u Omanu 18. 

Glavna međunarodna zračna luka u Dubaiju preusmjerila je desetke dolaznih letova. Odlazni su kasnili ili bili otkazani. Pristupne ceste zračnoj luci također su poplavljene.

Podno najvišeg nebodera na svijetu Burj Khalife automobili voze poplavljenim ulicama. U pustinjskoj zemlji Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u kojoj je kiša neuobičajena, na pojedinim područjima zabilježeno je više od 80 milimetara tijekom 24 sata. Godišnji prosjek je oko 100 milimetara.

Kiša je počela padati tijekom noći. U nekim ulicama skupila se velika količina vode. Automobili su stajali na mjestu, dijelovi pojedinih autocesta ostali su pod vodom. Jaki vjetrovi i kiša namočili su inače osunčane terase stambenih zgrada. Škole su zatvorene diljem zemlje, mnogi su radnici kod kuće i rade na daljinu. Vlasti su poslale kamione cisterne da ispumpaju vodu. Mnoga područja nemaju drenažni sustav jer oborine su ondje rijetke.

Zaljevske zemlje poznate su po vrućem i suhom vremenu, no obilne kiše koje uzrokuju poplave posljednjih su godina sve češće. Znanstvenici povezuju takvo vrijeme s klimatskim promjenama, prognozirajući da će jake oluje biti sve češće zbog zagrijavanja planeta.

Ujedinjeni Arapski Emirati - jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte - bili su domaćin prošlogodišnje konferencije o klimatskim promjenama COP28.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/dubai-pogodila-najveca-olujna-kisa-u-povijesti-11473344

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.