Kremlj: Razmijenjeni zatvorenik Krasikov bio je zaposlenik FSB-a

IZMJENA ZAROBLJENIKA

Kremlj je u petak priopćio da je Vadim Krasikov, plaćeni ubojica koji se u sklopu razmjene stanovnika vratio u Rusiju, bio zaposlenik FSB-a te dio Alfa Skupine, specijalnih snaga te ruske sigurnosne agencije.

Krasikov je osuđen na njemačkom sudu zbog ubojstva bivšeg čečenskog militanta 2019. u berlinskom parku.

Vladimir Putin ga je u četvrtak navečer zagrlio pri povratku u Moskvu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su razmjenu zatvorenika pregovarali FSB i američka CIA.

Njemačke vlasti uoči oslobađanja Krasikova naglasile su da je to bila teška odluka s obzirom na drsko ubojstvo koje je počinjeno usred bijela dana, nekoliko minuta hoda od parlamenta i ureda tadašnje kancelarke Angele Merkel.

- Nikome nije bilo lako donijeti odluku o deportaciji ubojice osuđenog na doživotni zatvor nakon samo nekoliko godina zatvora, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz koji je prekinuo svoj ljetni odmor kako bi pozdravio neke od oslobođenih zatvorenika po dolasku u Zračnu luku Koeln.

Interes države za izvršenje zatvorske kazne morao se odvagnuti u odnosu na slobodu nevinih ljudi zatvorenih u Rusiji i onih koji su nepravedno zatvoreni iz političkih razloga, dodao je Scholz.

Uoči razmjene u četvrtak, neki su njemački dužnosnici izrazili bojazan da će takav dogovor ohrabriti Rusiju da uzme njemačke građane za taoce u nadi da će dobiti uzvratne usluge.

Dvadeset šest osoba iz sedam različitih država, uključujući SAD i Rusiju, razmijenjeno je u četvrtak u sklopu velike razmjene zatvorenika u Turskoj.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/kremlj-razmijenjeni-zatvorenik-krasikov-bio-je-zaposlenik-fsb-a-11689731

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.