Ukrajinska vojska napala ruski aerodrom i skladišta nafte

RAT U UKRAJINI

U Ukrajini se nastavljaju intenzivne borbe s ruskom vojskom, a u posljednja 24 sata vodile su se čak 72 žestoke bitke. 

Istodobno, čini se da su i ruska i ukrajinska strana bliže početku pregovora. Potvrdili su to glasnogovornik Kremlja i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova koji su rekli da je Rusija spremna surađivati sa svim stranama koje žele pomoći u rješavanju ukrajinske krize.

London: Rusija gubi tisuću vojnika dnevno u ratu protiv Ukrajine

Rusija se suočava s velikom stopom žrtava u ratu protiv Ukrajine u jeku tekućih ofenziva duž široke fronte između Harkiva na sjeveroistoku i Robotina na jugu, prema analitičarima britanskog ministarstva obrane.

Više od 1.000 ruskih vojnika u prosjeku će svakog dana kolovoza vjerojatno i dalje biti ubijeno ili ranjeno, objavilo je ministarstvo u svojoj posljednjoj procjeni objavljenoj u subotu.

U sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv ruske su snage navodno učvrstile svoje pozicije, a gubici su im se blago smanjili.

Dok su prosječno 1.262 ruska vojnika ubijena ili ranjena svaki dan u svibnju, što je rekord, broj je pao na 1.140 u lipnju, objavilo je ministarstvo na X-u.

Ipak, posljednja tri mjeseca bila su najgora u pogledu gubitaka od početka rata, navodi britansko ministarstvo obrane, pozivajući se na informacije ukrajinskog glavnog stožera.

Podatke je nemoguće neovisno provjeriti.

- Učinkovita ukrajinska obrana i nedostatak ruske obučenosti smanjuju sposobnost Rusije da iskoristi bilo kakve taktičke uspjehe u šire operativne dobitke, dodalo je ministarstvo.

Ukrajina napala ruski aerodrom Morozovsk i brojna skladišta nafte i goriva

Ukrajinska vojska priopćila je da je tijekom noći napala ruski aerodrom Morozovsk i brojna skladišta nafte i goriva u tri ruske regije.

Vojska je rekla da je u napadu na aerodrom pogodila skladište streljiva u kojem su ruske snage među ostalom opremom pohranile navođene zračne bombe.

Napad na skladišta nafte i pogone za skladištenje goriva i maziva u regijama Belgorod, Kursk i Rostov izazvao je požare na dva spremnika nafte, navodi se u izvješću.

Rusija je priopćila da je tijekom noći i jutra srušila 76 ukrajinskih bespilotnih letjelica koje su gađale skladišta nafte izazivajući požare.

Većina tih bespilotnih letjelica je "presretnuta i uništena" u regijama Rostov, gdje se nalazi sjedište ruske operacije u Ukrajini.

U regiji Belgorod napad dronom bio je usmjeren na skladište nafte u okrugu Gubkin te je izazvao požar koji je brzo stavljen pod kontrolu, prema riječima regionalnog guvernera Vjačeslava Gladkova.

- U regiji Rostov, koja graniči s Ukrajinom, šest bespilotnih letjelica ciljalo je tijekom noći skladište nafte, a nekoliko spremnika goriva zapalilo se u okrugu Kamenski, rekao je čelnik lokalne uprave Vladimir Savin.

Rusija gotovo svakodnevno objavljuje da je uništila ukrajinske bespilotne letjelice lansirane na njezin teritorij.

Kijev kaže da izvodi ove udare kao odgovor na ruska bombardiranja Ukrajine više od dvije godine i da gađa vojne i industrijske ciljeve.

Ogorec: Rusija polako, ali sustavno drobi ukrajinsku obranu

Vijesti iz Rusije dolaze na kapaljku - ruska vojska kišom dronova i krstarećih projektila napala je Kijev i ostale oblasti u kojima stradavaju uglavnom civili.

- Na terenu je još uvijek status quo. Nakon prošlogodišnje neuspješne ukrajinske ofenzive, Rusija je preuzela stratešku inicijativu koja je zadržana u ruskim rukama do današnjeg dana i oni izvode svoje borbene napadne operacije, Ukrajina se brani. U tim operacijama izvedeni su uglavnom taktički pomaci. Rusija polako, ali sustavno drobi ukrajinsku obranu, zauzima dio njihovog teritorija, međutim to su još uvijek pomaci na taktičkoj razini, rekao je prof. Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnosno-vojna pitanja.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajinska-vojska-napala-ruski-aerodrom-i-skladista-nafte-11691316

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.