Iran: Imamo 'zakonsko pravo' kazniti Izrael nakon smrti vođe Hamasa

SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

Iran je odbio zahtjeve arapskih zemalja i SAD-a da smanji napetosti na Bliskom istoku. Kako je objavio Wall Street Journal, nakon posjeta diplomata Teheranu, Iran je poručio da će svakako napasti Izrael, bez obzira na to što bi taj potez mogao izazvati rat širih razmjera u cijeloj regiji. 

Iran: Imamo 'zakonsko pravo' kazniti Izrael nakon smrti vođe Hamasa

Iran je danas objavio da ima "zakonsko pravo" kazniti svog zakletog neprijatelja - Izrael, za atentat koji mu pripisuje u Teheranu na vođu palestinskog Hamasa Ismaila Haniju.

- Smatramo da je naše pravo na obranu vlastite nacionalne sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta neosporno, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani na tjednoj konferenciji za novinare. 

Iran, palestinski islamistički pokret Hamas i njegov libanonski saveznik Hezbolah optužuju Izrael za atentat na čelnika Hamasa Ismaila Haniju u srijedu u Teheranu, koji Izrael nije komentirao.

Njegova smrt je uslijedila nekoliko sati nakon drugog napada za koji je Izrael preuzeo odgovornost.

U izraelskom je napadu nedaleko od Bejruta ubijen i vojni vođa libanonskog pokreta Fuad Šukr.

- Zakonsko je pravo Irana kazniti" Izrael, rekao je Kanani.

Zabrinutost oko moguće vojne eskalacije na Bliskom istoku sve je veća, osobito nakon sve češćih prijetnja Irana i njegovih saveznika upućenih posljednjih dana Izraelu.

- Da su regionalne vlade i međunarodna zajednica ispunili svoju zakonsku dužnost i da su izvršile pritisak na cionistički režim, vjerojatno ne bismo svjedočili ovakvim neredima i eskalaciji rizika od sukoba u regiji, istaknuo je glasnogovornik.

Izraelska vlada kaže da u zemlji vlada "vrlo visok stupanj spremnosti za svaki scenarij - i obrambeni i ofenzivni".

Glavni saveznik Izraela, Sjedinjene Države, najavile su pojačanu vojnu prisutnost na Bliskom istoku, posebice da bi "pojačale potporu izraelskoj obrani".

MVEP pozvao hrvatske državljane da napuste Libanon

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) pozvalo je hrvatske državljane da napuste Libanon, pridruživši se time nizu država koje su ranije pozvale svoje stanovnike da odmah napuste bliskoistočnu zemlju zbog očekivane eskalacije sukoba s Izraelom.

MVEP je uz objavu podijelio kontakt hrvatskog veleposlanstva u Egiptu, nadležnog i za Libanon.

Turska i Japan upozorili državljane da napuste Libanon zbog sigurnosnih rizika

Turska i Japan upozorili su svoje državljane u Libanonu da napuste zemlju, ako njihov ostanak nije nužan, zbog mogućnosti da se sigurnosno stanje u toj zemlji vrlo brzo pogorša.

Napetosti su se povećale nakon ubojstva vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu u srijedu, dan nakon što je u izraelskom napadu u Bejrutu ubijen Fuad Šukr, vojni zapovjednik Hezbolaha.

- Oni koji ne moraju ostati u Libanonu trebaju ga napustiti dok još postoje komercijalni letovi, ako je moguće, stoji u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Također se pozivaju građani Turske da ne putuju u tu zemlju ako im nije nužno.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo upozorenje u kojem poziva japanske građane da napuste Libanon u svjetlu rastućih tenzija na Bliskom istoku.

Jučer su Francuska i Italija pozvale svoje građane u Libanonu da napuste zemlju zbog opasnosti od vojne eskalacije, a to su učinili i SAD, Britanija, Australija, Švedska, Kanada, Južna Koreja, Saudijska Arabija i Jordan.

Kirby: Moramo se pobrinuti da budemo spremni

U Iranu je prošli tjedan ubijen prvi čovjek Hamasa, no Izrael za to nije preuzeo odgovornost. Zbog svega je SAD poslao dodatne vojne snage na Bliski istok.

- Kada vrhovni vođa kaže da će se osvetiti, moramo ga shvatiti ozbiljno. Ne znam što će učiniti ni kada, ali moramo se pobrinuti da budemo spremni i da u toj regiji imamo dovoljno mogućnosti da pomognemo Izraelu u samoobrani, ali i da branimo naše ljude, postrojenja i interese vezane za nacionalnu sigurnost, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/iran-odbio-zahtjeve-arapskih-zemalja-i-sad-a-da-smanji-napetosti-na-bliskom-istoku-11694197

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.