Rusija nastavila s napadima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu

RAT U UKRAJINI

Rusija je nastavila s novim valom napada projektilima i dronovima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, nakon jučerašnjeg, najvećeg kombiniranog zračnog udara od početka rata. Ukrajinske snage zračne obrane upozorile su da u cijeloj zemlji postoji opasnost od napada balističkim projektilima, a zabilježeni su i novi masovni napadi dronovima.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da su dalekometnim, visokopreciznim oružjem napadnuta energetska postrojenja diljem Ukrajine, uključujući područja oko Kijeva, Lavova, Harkiva i Odese. Američki predsjednik Biden i britanski šef diplomacije Lammy ruske su napade ocijenili kao kukavičke.

Rusija otvorila kazneni postupak protiv još dvojice stranih novinara

Ruska sigurnosna služba FSB priopćila je u utorak da je otvorila kazneni postupak protiv dvojice stranih novinara koji su ilegalno prešli rusku granicu kako bi izvještavali iz regije Kursk nakon ukrajinskog upada, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Pozivajući se na FSB, Interfax javlja da su među novinarima bili reporter njemačke televizije Deutsche Welle i dopisnik ukrajinskog TV kanala 1+1.

FSB je pokrenuo kaznene postupke protiv najmanje sedam stranih novinara koji su izvještavali iz Kurska.

Novinari su s ukrajinskim vojnim konvojem putovali iz Ukrajine u Sudžu, gdje su naišli na gotovo napušten grad u kojem je ostalo nekoliko desetaka starijih stanovnika.

Najveća kazna za svakoga tko bude proglašen krivim za ilegalni prelazak granice je pet godina zatvora.

Ukrajinski munjeviti upad u Kursk, najveći u Rusiju jedne strane sile od Drugog svjetskog rata, započeo je 6. kolovoza kada su tisuće ukrajinskih vojnika prešle zapadnu granicu Rusije.

Rusija nastavila s napadima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu

Rusija je nastavila s novim valom napada projektilima i dronovima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, nakon jučerašnjeg, najvećeg kombiniranog zračnog udara od početka rata. Ukrajinske snage zračne obrane upozorile su da u cijeloj zemlji postoji opasnost od napada balističkim projektilima, a zabilježeni su i novi masovni napadi dronovima. Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da su dalekometnim, visokopreciznim oružjem napadnuta energetska postrojenja diljem Ukrajine, uključujući područja oko Kijeva, Lavova, Harkiva i Odese.

- Potrebno je našim obrambenim snagama osigurati dovoljno dalekometnog oružja koje može uništiti teroriste točno na područjima odakle nas napadaju. To je optimalna protuteroristička taktika na koju svaki naš partner ima pravo i koju bi bez sumnje upotrijebio da se zaštiti. Od partnera, stoga, očekujemo odluke vezane za naše dalekometne sposobnosti. Fizička prisutnost naših snaga u regiji Kursk i naši napori da eliminiramo rusku prijetnju na vlastitom teritoriju također su način da se nadoknadi deficit dalekometnih sposobnosti, kazao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-nastavila-s-napadima-projektilima-i-dronovima-na-ukrajinsku-civilnu-infrastrukturu-11726512

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.