Tajfun u Japanu odnio najmanje šest života

Tajfun u Japanu odnio najmanje šest života

Najmanje šest osoba je poginulo, a oko 110 je ozlijeđeno dok tajfun Shanshan prolazi kroz Japan prema istoku. Velika područja pogođena su obilnim kišama i klizištima, a izdana su upozorenja zbog mogućih poplava stotinama kilometara od središta oluje. Nacionalna televizijska postaja NHK prikazuje snimke kuća s djelomično otrgnutim krovovima i automobila koji se probijaju kroz poplavljene ceste na jugozapadu zemlje.

Tajfun je stigao na kopno na otoku Kyushuu u četvrtak, donoseći rekordne razine oborina. Jedna osoba se vodi kao nestala, a više od 100 ljudi je ozlijeđeno, prema podacima japanske službe za upravljanje požarima i katastrofama. Više od 35.000 domova ostalo je bez struje u južnoj prefekturi Kagoshima, izvijestila je tvrtka Kyushu Electric.

Središte tajfuna u subotu ujutro nalazilo se u Tihom oceanu, oko 480 kilometara jugozapadno od Tokija, prouzročivši jake kiše čak i u najsjevernijoj prefekturi Hokkaida, iako je u petak oslabio na razinu tropske oluje. Brzina vjetrova dosezala je do 25 metara u sekundi.

Vlasti su izdale upozorenja zbog mogućih poplava i klizišta diljem zemlje, zaustavile zračni i željeznički promet te prekinule rad tvornica. Očekuje se da će oluja oslabiti na razinu tropske depresije tijekom vikenda, no i dalje se predviđaju obilne kiše, izvijestio je NHK.

Foto:Poljoprivredno zemljište poplavljeno tajfunom Shanshan u prefekturi Oita, jugozapadni Japan, autor: Reuters

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.