Besplatne edukacije u gradovima prijateljima ženskog poduzetništva

polaznice edukacije ZAPREŠIĆ

Nakon svakog ciklusa besplatnih edukacija za poduzetnike i sve one koji to žele postati, a u sklopu projekta Grad - prijatelj ženskog poduzetništva, kojeg drugu godinu za redom provodi Virtualni ženski poduzetnički centar, temeljna nevladina i nepolitična asocijacija ne samo Hrvatske, nego i jugoistočne Europe s cijelim nizom sadržaja, projekata i aktivnosti na promicanju poduzetništva, posebice žena, rezultat je iznimno ohrabrujući - najmanje jedna novootvorena tvrtka ili obrt.

Ovog proljeća besplatne edukacije za poduzetnike i sve one koji to žele biti održavale su se u Vukovaru, Pakracu, Novoj Gradiški i Zaprešiću - Gradovima - prijateljima ženskog poduzetništva, a na kojima je sudjelovalo više od 120 polaznica i polaznika, budućih i sadašnjih vlasnika tvrtki i obrta.

Početkom ovog proljeća Sandra Grgić iz mjesta Velika u Požeško slavonskoj županiji stigla je u Pakrac kao nezaposlena osoba sudjelovati na besplatnim edukacijama. Nije znala kamo bi usmjerila svoju aktivnosti, no znala je jedno - dio statistike nezaposlenih mladih ljudi u Hrvatskoj nije željela biti. Poslušala je svih šest edukacija koje je provodio od veljače do svibnja u Pakracu tim predavača Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, te se i prije završetka ove predavačke sezone u Pakracu, otisnula na realno tržište kao vlasnica obrta SG Moda za krojačke usluge, proizvodnju i modni dizajn.

- Sve što sam slušala na besplatnim edukacijama u Pakracu jako mi je pomoglo za ovo što sam odlučila raditi kao poduzetnica. Od brojnih praktičnih primjera i rješenja za izazove s kojima se poduzetnici suočavaju, do konkretnih stvari koje me tek čekaju, pa ću se znati pripremiti u svom poduzetničkom angažmanu. Uzela sam potporu od države, u Pakracu sam dobila prva edukacijska znanja, te sam otvorila sam svoj obrt jer mi se on činio izglednim rješenjem svih mojih propitivanja o nastavku karijere - opisala je "sveža" poduzetnica Sandra Grgić.

A jednako se osjeća "napunjenih baterija"  i Antonija Apanović, koja je poslušala ovog proljeća ciklus besplatnih edukacija u Novoj Gradiški, pripremajući se za izazove tržišta kroz otvaranje vlastitog obrta za proizvodnju slastica.

- Jako sam zadovoljna s onim što sam čula i s onim što sam naučila, posebice jer planiram poduzetničku aktivnost i sad znam da ću to moći u jednu cjelinu staviti sve što sam naučila kako bi se što lakše otisnula na tržište. Izazova će biti u mom poduzetničkom angažmanu, ali ih se ne bojim, dobila sam dovoljno znanja - kaže Antonija Apanović, buduća poduzetnica.

I u Zaprešiću - gradu prijatelju ženskog poduzetništva također je ovog proljeća bilo jako "živo" na edukacijama. Jer izazova i problema na realnom tržištu nikada ne manjka, pa edukacije poput onih koje u suradnji s ovim gradom već drugu godinu za redom provodi Virtualni ženski poduzetnički centar, uvijek dobro dođu. Među ostalima i "svježoj" poduzetnici Ines Ban - Kolić, vlasnici i direktorici zaprešićke tvrtke Elvitrus d.o.o.

- To je definitivno znanje koje trebam, koje je dobro došlo i koje će mi pomoći u razvoju mojeg poduzetništva, pa se nadam da krećemo i na jesen, uz obilje novih sadržaja koji nam trebaju. Ovo je sjajna inicijativa te se radujem da nastavimo dalje - istaknula je ova zaprešićka poduzetnica.

Pozitivne dojmove besplatnim edukacijama za poduzetnice i poduzetnike, kao i sve one koji će to tek postati s proljetnog dijela predavanja nosi i Goran Petrić, koji također planira otvoriti vlastitu tvrtku.

- Edukacije su iznimno korisne. Osobno me zanimaju najviše teme koje daju informacije oko otvaranja tvrtke ili obrta, prevladavanja svih birokratskih smetnji, kako ustvari pokrenuti vlastito poduzetništvo. Ali i ovo što sam čuo ovog proljeća, u nadi da se družimo i na jesen, za mene je odlično i jako korisno - objasnio je Goran Petrić, polaznik besplatnih edukacija u Zaprešiću.

Više od 150 kilometara da bi nazočila besplatnoj edukaciji u Zaprešiću prešla je poduzetnica Maja Komadina iz Rijeke. Preko medija je čula za projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva te je poželjela doći u Zaprešić i iskusiti što se to nudi. Kako je naglasila - nije se pokajala, a raduje se mogućnosti da se i na jesen pridruži edukacijama, dok iste, optimistično najavljuje, ne zažive i u Rijeci, gradu u kojemu poduzetnički djeluje.

- Dosta ulažem u sebe, svoje znanje, vještine, razvoj kompetencija, te sam dolaskom u Zaprešić osjetila da sam na pravom izvorištu onoga što tražim za svoje poduzetništvo. Puno konstruktivne i pozitivne energije, odlično predavanje i komunikacija s nama polaznicima, interakcija svih koji smo sudjelovali na edukaciji, te prije svega puno optimizma i volje za zajedničkim radom, definitivno je nešto što ne susrećemo često u Hrvatskoj. Zbog toga mi nije nimalo žao što sam iz Rijeke došla na besplatno predavanje u Zaprešić, uz samo jednu poruku - da će ih biti još, da mogu još dolaziti - jasna je Maja Komadina, poduzetnica iz Rijeke - sudionica besplatnih edukacija u Zaprešiću.

. .

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.