U Brodosplitu porinut prvi ovogodišnji brod

brodosplit,brod za polarna krstarenja

U Brodosplitu je završen veliki posao.Porinut je prvi ovogodišnji brod. Riječ je o brodu za krstarenja polarnim područjima (Polar Expedition Cruise Vessel) dugačkom 107,6 i širokom 17,6 metara, s 85 kabina u kojia se može smjestiti do 196 putnika i 70 članova posade. Gradi se za nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions,ali prema novom modelu financiranja, za vlastitu flotu i u dugoročni najam. Partner ga može otkupiti i prvi dan nakon primopredaje, dakle u svakom trenutku, a u obvezi je nakon 10 godina.Brod za krstarenja polarnim područjima bit će prvi na svijetu izgrađen u klasi “LR PC6”, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6” A. Može razviti brzinu od 15 čvorova što mu omogućuju dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. 

Simbol restrukturiranja Brodosplita

 -Ovaj brod simbol je restrukturiranja Brodosplita i iskorak u organizacijskom i tehnološkom pogledu, jer se gradi s novim softverom, alatima i tehnologijom, posebno u dijelu opremanja. Gotovo 80-85 posto broda već je opremljeno prilikom gradnje na navozu, a što rezultira boljom kvalitetom izrade, kraćim rokovima i nižom cijenom izgradnje-rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

-Vrlo sam zadovoljan kvalitetom broda, koji je već prilično opremljen, s ugrađenim pogonom i brojnom opremom za smještaj putnika i posade. Naš tim ima izvrsnu suradnju s brodogradilištem, a brod će prve putnike za polarna područja primiti u lipnju iduće godine - izjavio je  Wijnand van Gessel, vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions.

Jamstva države, ali za pozitivnog poslovanja ipak samo simbolična

 Porinuću su nazočili predstavnici naručitelja, partneri u gradnji i financiranju, a kuma broda - Novogradnje 484, Marija Strikić iz Udruge Sindrom Down Split, zaželjela je putnicima i posadi mirno more, presjekla konop sa šampanjcem i simbolično “porinula” brod u more. U brodu kompanija će putnicima ponuditi visoki hotelski standard i različite kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvokrevetnih i četverokrevetnih kabina gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak. No iako, prema riječima predsjednika Uprave Tomislava Debeljaka, Brodosplit posluje pozitivno, bez jamstava države poslovanje neće biti moguće.

Prema riječima ministra financija Zdravka Marića  država već planira izradu jamstvenog fonda koji će raditi po sljedećem principu -Kupac broda avansira određena sredstva, ali u isto vrijeme traži instrument osiguranja da će, ako se brod ne izgradi, svoja sredstva dobiti natrag. To je na neki način uloga države, a u našoj državi to je uloga HBOR-a - izjavio je ministar Marić.

 
 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.