Snažan razvoj tekstilne i odjevne industrije na razini EU

TEKSTILNA INDUSTRIJA

 Prilikom razgovora o strategiji za sljedeće petogodišnje razdoblje naglašena je nužnost da se Euratex kao europsko udruženje tekstilne i odjevne industrije značajno više posveti aktivnostima zagovaranja interesa svih članica EU u industriji. Podaci za 2017. govore o rastu prihoda i profitabilnosti od 14-15% uz zadržavanje istog broja zaposlenih i istog broja tvrtki na razini cijele EU. To su ohrabrujući podaci koji govore da se u tekstilnu i odjevnu industriju može i isplati ulagati,“ rekao je predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK Stjepan Pezo povodom sastanka Upravnog odbora generalnih direktora u Euratexu, održanom u Bruxellesu.

 Na sastanku su predstavljene i tvornice budućnosti, deset tvornica s područja Europske unije koje su odabrane kao primjer investicija u industriji. Predstavnik Hrvatske je tvrtka Galeb d. d., čiji je dosadašnji strateški razvoj poslovanja bio usmjeren na ljudske resurse, istraživanje i razvoj, diversifikaciju, modernizaciju i informatizaciju proizvodnje i proizvodnih procesa te brendiranje i jačanje tržišne pozicije. Pri tome je posebno značajno ulaganje u inovativne materijale i „pametnu odjeću“ sa svojstvima termoregulacije, upravljanja vlagom i zaštite od vatre. Realizirali su i  projekt energetske učinkovitosti, a rezultat su značajne uštede energije te poboljšanje radnih uvjeta u pogonima.

U području održivosti Euratex je i hrvatske tvrtke Regeneracija d.d. i Humana Nova predstavio kao primjere tvrtki na području Europske unije koje uspješno zatvaraju proces kružne ekonomije u poslovanju.

U sklopu rasprave o trenutnoj situaciji u tekstilnoj i odjevnoj industriji u Europi naglasak je stavljen na tri područja: kružna ekonomija, inovacije i vještine te trgovina i industrija, s posebnim fokusom na pitanja trgovinskih ratova i slobodne trgovine. Donijeti su zaključci i izglasani prijedlozi za unapređenje ovog sektora koje će Europsko tekstilno i odjevno udruženje uputiti prema nadležnim političkim i gospodarskim instancama.

Emil Makovička

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.