Prilike u Latinskoj Americi i na Karibima predstavljene hrvatskim tvrtkama

Prilike u Latinskoj Americi i na Karibima predstavljene hrvatskim tvrtkama

Na seminaru Interamerička razvojna banka i Republika Hrvatska: Poslovne prilike u Latinskoj Americi i na Karibima, koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo financija i Interamerička razvojna banka (IDB), hrvatski poduzetnici predstavljeni su investicijski projekti na području Latinske Amerike i Kariba, posebice u području IT-a i obrazovanja.

Članstvo Hrvatske u IDB-u otvara mogućnost hrvatskim tvrtkama da sudjeluju na natječajima u okviru projekata koje financiraju IDB i IIC. Posebna komparativna prednost članstva u IDB-u i Inter-American Investment Corporation. (IIC) je da je Hrvatska uz Sloveniju jedina članica iz regije srednje, istočne i jugoistočne Europe.

„Drago nam je što na ovom seminaru surađujemo s Ministarstvom financija i Interameričkom razvojnom bankom jer, osim što ističe opredijeljenost Hrvatske gospodarske komore za internacionalizaciju poslovanja, on je izravno vezan uz još dvije strateške područja rada HGK, digitalna transformacija i budućnost rada“, rekao je Tomislav Radoš , potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj.

Ministarstvo financija ima uspješnu suradnju s Interameričkom razvojnom bankom koja je prošlu godinu obilježila potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i uspostava mehanizma EXPLEARN, istaknuo je ministar financija Marko Primorac .

"Ovim seminarom želimo dodatno ojačati naš odnos s IDB-om i latinskoameričkom i karipskom regijom, fokusirajući se na poticanje suradnje u privatnom sektoru i širenje tržišta. Seminar hrvatskim tvrtkama pruža jedinstvenu priliku steći vrijedne uvide iz IDB-ovi stručnjaci za nabavu, koji pružaju platformu za razumijevanje aktualnih investicijskih politika i trendova u Latinskoj Americi i na Karibima", rekao je Primorac.

Nakon uvodnog predstavljanja IDB-a i općeg pregleda mogućnosti za hrvatske gospodarstvenike te pregleda procesa nabave, stručnjaci IDB-a iz Washingtona i Latinske Amerike održali su prezentacije na temu aktivnosti u području kibernetičke sigurnosti i digitalizacije te u obrazovni sustav u Latinskoj Americi i na Karibima.

"Sudjelovanje na seminaru potvrđuje snažno partnerstvo između IDB-a i Hrvatske, kao i sve veći interes za Latinsku Ameriku i Karibe. Radujemo se daljnjem razvoju našeg partnerstva i jačanju veza između Hrvatske i Latinske Amerike i Karibi", rekao je Matias Bendersky, voditelj Ureda za suradnju i partnerstvo u IDB-u.

Interamerička razvojna banka najstarija je regionalna razvojna banka na svijetu osnovana 1959. godine sa svrhom doprinosa procesu gospodarskog i društvenog razvoja u regiji Latinske Amerike i Kariba (LAC) te je najveći multilateralni zajmodavac u regiji . Cilj IDB-a je postići razvoj na održiv i klimatski prihvatljiv način.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.