Josip Grivec novi predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije

Josip Grivec novi predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije

Na nedavnoj 119. sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća Međimurske županije novim predsjednikom imenovan je Josip Grivec, a dopredsjednici su Ivan Senčar i Mladen Zemljić, koji su – na velikom angažmanu - zahvalili dosadašnjem predsjedniku GSV-a Elvisu Novaku.

Župan Matija Posavec istaknuo je da je prva sjednica Gospodarskog socijalnog vijeća Međimurske županije održana 8. svibnja 2002. godine, te zahvalio svima koji su dali svoj doprinos tijekom protekle 22 godine: „U nešto više od dva desteljeća održan je velik broj sjednica što govori o odgovornosti članova ovoga Vijeća koje je obrađivalo važne teme iz gospodarstva te tražilo rješenja“, rekao je župan, posebno zahvalivši Danici Holcinger, djelatnici Međimurske županije koja je bila desna ruka rukovodstvu GSV-a te vodila njihovu administraciju 22 godine. Poslove koje je dosad obavljala Danica Holcinger nastavit će djelatnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Barbara Marciuš.

Na sjednici održanoj u znaku Nacionalnog dana zaštite na radu, koji se obilježava 28. travnja, razmotreni su podaci o kretanju na tržištu rada na našem području. Prema izvješću iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Čakovec, krajem ožujka 2024. godine u evidenciji je bilo 2.128 nezaposlenih osoba, što predstavlja pad od 4,7 posto u odnosu na veljaču. Predstavnici HZZ-a Područnog ureda Čakovec ističu da je u različite oblike aktivnih mjera zapošljavanja tijekom prvih mjeseci ove godine uključeno čak 310 osoba.

Sjednici je prisustvovao i Darko Klarić, voditelj Službe za nadzor zaštite na radu pri Područnom uredu Varaždin, koji je istaknuo važnost primjene adekvatne zaštite na radu, uz odgovornost svih dionika. S domaćinima je, nakon sjednice, obišao i Metalsku jezgru, jedinstven primjer razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju rođenog u krilu regionalne samouprave.

Nacionalni dan zaštite na radu obilježava se  u cilju senzibilizacije javnosti o važnosti očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja radnika, a GSV u Međimurskoj županiji  se redovito uključuje u obilježavanje zbog važnosti  isticanja prava radnika na sigurno i zdravo radno mjesto. Stoga je i ove godine sa sjednice GSV-a upućen apel za poboljšanje radnih uvjeta i dobre zaštite na radu i to odgovornim stavom obiju strana – i poslodavaca i radnika. Jedino  na taj način stvorit će se uvjeti  za zadovoljnog i sigurnog radnika te zadovoljnog poslodavca, ističu članovi GSV-a u Međimurskoj županiji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.