Nedostatak djelatnika, visoke cijene rada i materijala usporavaju oporavak građevinskog sektora

Nedostatak djelatnika, visoke cijene rada i materijala usporavaju oporavak građevinskog sektora

Rast kamatnih stopa, poteškoće vezane uz dostupnost i cijenu materijala, regulativa vezana uz energetsku tranziciju, utječu na građevinsku industriju diljem Europe te kompanije iz tog sektora ne očekuju značajniji oporavak tijekom 2024. godine.

U istraživanju konzultantske kuće Horváth, u kojem je sudjelovalo više od 30 članova upravnih odbora građevinskih kompanija, stoji da je 2023. godina završena s prosječnim rastom prodaje od svega četiri posto - što je upola manje od prosječnog rasta u svim drugim sektorima (koji se kretao oko 8 posto). Također, rast cijena materijala i stalne promjene djelatnika na svim pozicijama i dalje predstavljaju značajan problem za 70 posto građevinskih kompanija.

Ispitani menadžeri očekuju daljnji značajan rast troškova rada, a u isto vrijeme čak 82 posto ispitanika već je sada navelo da osjeća posljedice nedostatka radne snage. “Istraživanje je pokazalo da viša plaća više nije dovoljna da privuče i zadrži kvalificirane radnike neophodne građevinskoj industriji. Kompanije će morati privući kvalificirane radnike fleksibilnijim poslovnim aranžmanima, no njihovo osmišljavanje i realizacija, također zahtijevaju vrijeme i resurse”, objasnila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Zbog svega toga su sudionici istraživanja iz građevinskog sektora suzdržano optimistični što se tiče prognoza za ovu godinu. Čak i uz prognoziran rast prodaje od 5,5 posto, ali i inflaciju, ne očekuje se značajniji oporavak u sektoru.

“Razvoj poslovanja u građevinskoj industriji ovisi o investicijskom okruženju, koje nije samo pod utjecajem kretanja cijena i kamatnih stopa, već i veoma snažnih psiholoških faktora, poput zabrinutosti vezane uz cijenu nekretnina, te neizvjesnost oko strožih energetskih zahtjeva. Mnogi investitori trenutno primjenjuju takozvanu taktiku čekanja, odgađaju značajnije investicije, što utječe i na ostatak tržišta“, naglasila je Maria Boldor.

Menadžeri građevinskih kompanija kao prioritet navode osiguravanje likvidnosti kompanija, a polovica ispitanih je dodatno navela optimizaciju troškova i profita. Naglasili su da pad profitabilnosti sprječava industriju da ostvari važne i hitno potrebne transformacije unutar kompanije, zbog čega su inovacije i upotreba održivih materijala rangirani niže na listi prioriteta, kao i digitalizacija.

U isto vrijeme, istraživanje je pokazalo da je svaka peta građevinska tvrtka bila žrtva cyber napada.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.