Iz pera CEO-a Pet Network Internationala: Poticanje hrvatskog gospodarstva kroz slobodniju trgovinu

Iz pera CEO-a Pet Network Internationala: Poticanje hrvatskog gospodarstva kroz slobodniju trgovinu

Kao izvršni direktor i investitor Pet Network Internationala, duboko ukorijenjenog u živahno gospodarstvo Hrvatske kroz lokalni ogranak (Pet Centar), osjećam se pozvanim pozabaviti se značajnim učinkom ograničenja rada nedjeljom. Ova politika ne samo da ograničava slobodu potrošača, već predstavlja i velik izazov gospodarskoj dinamici, te umanjuje interes ulagača na čijem je privlačenju Hrvatska radila godinama.

Bit uspješne tržišne ekonomije leži u brzini prilagodbe, ali i odgovaranju na zahtjeve potrošača. Provođenjem politike neradnih nedjelja nenamjerno potkopavamo ta načela, što dovodi do izravnog gubitka prodaje i, posljedično, smanjenja poreznih prihoda ključnih za financiranje javnih usluga. Politika 16 radnih nedjelja utječe na našu sposobnost služenja potrebama zajednice, posebno vlasnika kućnih ljubimaca koji žele kupovati u Pet Centru na njima pogodan dan. Također, takav potez usmjerava hrvatske potrošače prema stranim online trgovcima, koji rade izvan naših ograničenja sati trgovanja i ne pridonose hrvatskom poreznom sustavu, što u konačnici preusmjerava sredstva od lokalnog gospodarstva prema stranom.

Ograničavanje slobodnog tržišta odražava kompleksnije pitanje naglih promjena u maloprodajnom okruženju koje stvara atmosferu nesigurnosti među trgovcima. Za ulagače i poslovođe stabilnost i predvidljivost ključni su faktori za donošenje informiranih odluka koje koriste gospodarstvu u cjelini. Uvođenje restriktivnih politika bez razmatranja njihovih dugoročnih gospodarskih učinaka čini Hrvatsku manje atraktivnom ulagačkom destinacijom.

Usvajanje modela iz zemalja poput Finske, gdje maloprodaja ima mogućnost rada nedjeljom uz obvezu isplate dvostruke plaće, predstavljalo bi uravnotežen pristup. Poštovanje načela slobodnog tržišta kroz dopuštanje ponudi i potražnji da diktiraju radno vrijeme trgovanja i plaće je ispravan put. Na taj način bismo osigurali pravednu naknadu za radnike, uz usklađivanje s modernom društvenom potrebom za fleksibilnošću i praktičnošću u kupnji.

Argument za zatvorene trgovine nedjeljom, često usmjeren na zaštitu vremena za obitelj i prava radnika, zanemaruje raznolikost današnje radne snage i potrošačke navike. Mnogi se pojedinci oslanjaju na fleksibilnost rada vikendom, a mnogi potrošači cijene mogućnost kupovine nedjeljom. Stoga moramo prepoznati prihvaćanje fleksibilnosti i tržišno vođenih rješenja kao vid poticanja konkurentnog, dinamičnog i uključivog gospodarstva.

Budući da smo na rubu potencijalne gospodarske stagnacije, za Hrvatsku je ključno preispitivanje stava o ograničenjima rada nedjeljom. Ako dopustimo tržišnim silama da samostalno određuju radno vrijeme, možemo ojačati ekonomsku otpornost, povećati privlačnost Hrvatske za ulagače i osigurati uspješno tržište od kojeg će svi dionici imati koristi.

Zaključno, prihvaćanje tržišnih sloboda, uključujući fleksibilnost radnog vremena trgovina, bit će krucijalno u osiguravanju perspektivnije budućnosti za Hrvatsku. Budućnost u kojoj tvrtke poput Pet Centra mogu napredovati, pridonoseći osnaživanju gospodarstva koje privlači ulaganja, stvara radna mjesta i potrošačima pruža slobodu izbora kada i kako će kupovati, a sve to uz osiguravanje fiskalnog zdravlja naše nacije kroz održiv prihod od poreza.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.