Priznata nova izvorna i zaštićena pasmina svinja u Hrvatskoj – Banijska šara

BANIJSKA ŠARA

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetio je Petrinju danasgdje se sastao s gradonačelnikom grada Petrinje Darinkom Dumbovićem s kojim je obišao svinjogojsku farmu Željka Horvata, uzgajivača Banijske šare.Ministar Tolušić uručio je Rješenje o c. Time je Banijska šara, uz Crnu slavonsku svinju i Turopoljsku svinju, postala treća priznata zaštićena pasmina svinja u Hrvatskoj.

Postupak priznavanja započela je Udruga uzgajivača svinja Banijska šara, a stručno Povjerenstvo je nakon razmatranja svih činjenica i okolnosti zaključilo da su zadovoljeni svi uvjeti uvrštavanja Banijske šare na Popis pasmina, sojeva i hibrida domaćih životinja koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj i Popis izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja.Izvorne i zaštićene pasmine svinja su jedinstveno genetsko nasljeđe koje je stvarano stotinama godina te je njihovo očuvanje značajno s povijesnog, gospodarskog, kulturnog i znanstvenog stajališta. Povijesno gledano, uzgojno područje Banijske šare svinje bilo je vezano uglavnom uz područje Banovine i dijelove Lonjskog polja. Karakteristika vanjštine pasmine je prisutnost nepravilnih crnih šara razbacanih po tijelu životinje koje se jasno odvajaju od ostatka tijela koji je prekriven bijelom i dio sivom dlakom. Karakterističan je oblik i položaj ušiju, klopav do poluklopav te usmjerenost prema naprijed. 

- Od danas imamo novu zaštićenu izvornu pasminu svinja u Hrvatskoj. Trenutno imamo nešto više od stotinjak grla, ali znam da će ovo priznavanje ohrabriti naše uzgajivače da se odluče baš za ovu domaću pasminu. Činjenica da je ova pasmina stoljećima opstala na području Sisačko-moslavačke županije puno govori o predanosti ovdašnjih ljudi u očuvanju tradicije i domaće proizvodnje. Čestitam im i želim puno uspjeha u unaprjeđenju proizvodnje. – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u Petrinji. Uzgajivači Banijske šare od iduće godine mogu zatražiti potporu na Jedinstvenom zahtjevu za izravna plaćanja, u okviru mjere 10 „Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja“ koja za uvjetno grlo rasplodne svinje iznosi 200 eura.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.