Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je danas na Trgu bana Josipa Jelačića predbožićni sajam "Hrvatski otočni proizvod"

OTOĆNI PROIZVOD,

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je danas na Trgu bana Josipa Jelačića predbožićni sajam "Hrvatski otočni proizvod" na kojem se do 25. studenog predstavlja 34 proizvođača.Uz predsjednika Vlade bili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar turizma Gari Cappelli i ministar uprave Lovro Kuščević.
Nakon obilaska sajma, predsjednik Vlade naglasio je kako je riječ o sjajnoj inicijativi koja traje već 12 godina."Vidite kako ovi vrijedni ljudi, na temelju onoga što postoji na otocima izrađuju sjajne, kreativne i zdrave proizvode. Nadam se da će velik broj Zagrepčana i ljudi koji će posjetiti grad u vrijeme Adventa posjetiti ovaj sajam", kazao je.Organizator sajma je Udruga Poslovni Klaster „Hrvatski otočni proizvod“. 
 
Izlažu proizvođači  s Korčule, Visa, Lastova, Brača, Krka, Hvara, Paga, Prvića, Raba, Dugog otoka, Ugljana, Iža, Rave, Cresa i poluotoka Pelješca.Cilj je poticanje razvoja otočne proizvodnje te brendiranje proizvoda sa oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.Sajam ima i obilježja turističke manifestacije koja prikazuje bogatu ponudu, sadržaj, tradiciju i kulturnu baštinu hrvatskih otoka.Oznaku "Hrvatski otočni proizvod", Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dodjeljuje proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije.
Riječ je o prehrambenim proizvodima (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva.Radi se uglavnom o proizvodima malih serija koji potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.